Édes-savanyú gyömbéres chili szósz

Author: Gyöngy

Pácnak, paradicsomszósszal vagy ketchuppal keverve (vagy önmagában) mártogatósnak sült krumplihoz, de ételekbe keverve is használható.


Hozzávalók (5 kis üvegnyihez):

3-4 nagy marék chili paprika mosva, magostól felvágva (lehet bármilyen színű)
1 marék friss gyömbér kockázva
1 nagy fej fokhagyma cikkekre szedve
1 csésze víz
1 csésze almaecet (vagy borecet)
1,5 csésze cukor (vagy ízlés szerint)
pici só
1 citrom leve (esetleg reszelt héja)
2 ek szójaszósz (elhagyható)
1 ek halszósz (elhagyható)

Az első 3 hozzávalót ledaráljuk. De érdemes inkább 1 csésze vízzel, zárt turmixgépben leturmixolni, mert nagyon erős szaga van. A gyömbért még turmixolás előtt kockázzuk fel apróra (vagy reszeljük le), mert bár a turmixgép teljesen szétdarálja, de a rostjai egyben maradnak, amik kis szöszöknek tűnnek. (ha nem darabolnánk fel, akkor előfordulhat, hogy nagyobb szálak maradnak)
Az ecetet, cukrot, sót, citromlét, szójaszószt, halszószt összeöntjük és elkezdjük egy lábasban forralni. Ha a cukor felolvadt hozzáadjuk a leturmixolt zöldségeket és addig főzzük, míg szósz sűrűségű állaga nem lesz. Ha túl édesnek tűnik, egy kis citromlét vagy 1-2 tk sima ecetet még lehet végül hozzáadni.
Lehűtjük és üvegekbe töltjük.