Citromos csirke

Author: Gyöngy

Hasonlóan készül a narancsos csirkéhez, picit más hozzávalókkal. Hal filével is elkészíthető és talán még jobban is passzol a citromszószhoz. 🙂Hozzávalók:

50 dkg csirkemell kockákra vágva
5 ek étkezési keményítő (vagy ez is liszt)
5 ek liszt
1 tojás
1/3 tk sütőpor
ízlés szerint só, bors
1 tk kínai ötfűszer
kb 1/3 cs víz
pici olaj
(esetleg tetszés szerinti zöldségek 1 ek olajon és 1 ek szójaszószon roppanósra sütve)

citromszószhoz:
pici olaj
1/2 nagyobb citrom kifacsart leve és rostja
2 tk reszelt citromhéj (csak ha kezeletlen citrom. Ha nem, akkor ne tegyük bele a héját!)
3 ek cukor
1 hüvelykujjnyi gyömbér nagyon apróra vágva
1 ek ázsiai citromfű pép (elhagyható)
esetleg aprított chili paprika vagy chilipehely
1 csésze víz 2 ek étkezési keményítővel elkeverve
2 csepp sárga ételfesték (elhagyható)
esetleg kb 2 ek házi chilis citromszósz (elhagyható)

tetejére a tálaláshoz tetszés szerint:
szezámmag
chili pehely
citrom karika

A csirkemellet sózom, borsozom, megszórom az ötfűszerrel és elkeverem a liszttel, keményítővel és sütőporral. Hozzáütöm a tojást és annyi vizet keverek hozzá, hogy kb palacsintatészta állagú tészta legyen a húson. Serpenyőben, kevés olajon aranybarnára sütöm, majd kiszedem egy tányérra.
(Ha zöldség is kerül bele, akkor azokat is roppanósra sütöm és kiszedem. Én most 1 db sárga pritaminpaprikát és 1 fej vöröshagymát adtam hozzá.)

A citromszószhoz az olajon megpirítom a gyömbért. A többi hozzávalót pedig csomómentesre kikeverem egy kisebb tálban. Visszateszem a serpenyőben megpirított gyömbérre a húst (és a zöldségeket), hozzáöntöm a szószt és óvatosan kevergetve (hogy a hús ne törjön szét) megvárom míg besűrűsödik.

Akinek túl savanyú lenne, az ízlés szerint még forrón összeforgatja egy kis mézzel.