Narancsos csokis pöffeteg

Author: Gyöngy

Eredetileg Martha Stewart recept ez a kis pöffeteg. Én most narancsosan készítettem el, mert ez lesz a karácsonyi süti, de biztosan ki fogom próbálni likőrrel ízesítve vagy dió/mandula darabokkal és aromával, gyömbérrel is. Külsőre hasonlít a puszedlihez, de teljesen más. Kívül ropogós, belül puha gombócok, amik sokáig elállnak. 

Hozzávalók (kb 40 db):

1 tábla (10 dkg) étcsoki
37 dkg liszt
15 dkg porcukor
15 dkg vaj vagy margarin
80 g kakaópor
1 csomag sütőpor
1 csipet só
2 tojás
1 dl tej
1 ek rumaroma
1 kisebb narancs reszelt héja és 1 tk narancs aroma
Forgatáshoz:
kb 5 dkg porcukor
kb 5 dkg kristálycukor

A narancsok héja általában kezelt. Így aki nem szeretné felhasználni, az tetszés szerint tegyen bele helyette picit több narancs aromát vagy tej helyett narancslét, kis narancs likőrt esetleg kandírozott narancshéjat.

Elkészítése:

Vízgőz felett vagy mikróban felolvasztjuk a csokit, langyos és krémesen folyós legyen. Hozzáadjuk kevergetés közben sorra a vajat, porcukrot, tojást, aromákat, narancshéjat, tejet és robotgéppel alaposan összekeverjük. A lisztet keverjük el a sütőporral, a kakaóporral, és a csipet sóval. A száraz keveréket fokozatosan a tojásos masszához öntve robotgéppel puha tésztává keverjük. Hűtőbe tesszük pár órára. Az sem baj, ha másnapig  a hűtőben áll, lényeg hogy jól megdermedjen, formázható legyen.

Kivesszük a hűtőből és diónyi gombócokat formázunk belőle, amiket aztán megforgatunk először kristálycukorban, majd porcukorban is. Kb 40 darab diónyi gombócot kapunk, ezek a sütőben még nőni fognak.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket (nem túl közel egymáshoz) és 180 fokon kb 12-15 percig sütjük. Biztosan jó, ha már nagyobb repedések lettek rajta. Kivéve a sütőből érdemes megvárni, hogy kihűljön és úgy leszedni a tepsiről, mert melegen még könnyen szétesik.