3 sajtos spenótos tészta

3 sajtos spenótos tészta

3 féle sajtból és egy kevés spenótból készül a szósz. Aki nem szereti a spenótot, az akár egy kis brokkolival is feldobhatja…bár ilyen kis mennyiségben (és sok sajttal) még azok is megeszik, akik nem szeretik. 🙂 Hozzávalók (kb 4 adaghoz):

1/3 vaj
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 ek liszt
1/2 csésze (~ 1dl) fehérbor
3 csésze tej
10 dkg trappista sajt
10 dkg füstölt sajt
10 dkg kékpenészes sajt
1 marék apró spenótlevél (nekem most csak fagyasztott spenótpürém volt itthon)
pici só (csak a végén, kóstolás után, mert a sajtok is sósak!)
ízlés szerint fehér bors, csipet szerecsendió

Tésztát főzünk sós, forró vízben. Mialatt a tészta fő, elkészítjük a sajtszószt.
Tapadásmentes serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztjuk a vajat, beletéve a fokhagymát. Ha felolvadt, hozzáadjuk a lisztet és sűrű kevergetés közben addig pirítjuk, míg halvány sárgás színt kap (pár perc). Továbbra is gyorsan kevergetve hozzáadjuk a fehérbort, majd ha ennek elforrt az alkoholtartalma, a tejet is. Vigyázzunk, hogy a liszt ne csomósodjon be!
Ha a tej is forr, beletesszük a sajtokat és alacsony hőfokon addig keverjük, míg megolvad. Ekkor fűszerezzük és 1 perccel azelőtt, hogy elzárnánk, beledobjuk a spenótot is.

Nagyon finom és rettentő laktató. 🙂

No Comments

Leave a Reply