Hústorta (hamis citromtorta)

Hústorta (hamis citromtorta)

Szülinapra készült a torta. Mivel a szülinapos nem szereti az édességet, így tortának álcázott húst készítettem. A belsejében a “tortalapok” fűszeres pulykafasírtból készültek, köztük a krém póréhagymás füstöltsajt krém, kívül tejfölös krumplipürével, sós kekszszel és ostya helyett sajtchips-szel díszítve.

Persze ezer más dologgal is díszíthetitek, ha nem zavar, hogy rögtön látszik rajta hogy sós tortáról van szó, pl. metélőhagyma, szezámmag, lenmag, dió, mandula, bacon vagy kolbász chips, répa vagy más zöldség szeletek, kukorica, reszelt sajt, mustár, ketchup.
Mi most azt szerettük volna, ha minél inkább megtévesztő és mondjuk egy citrom vagy oroszkrém tortára hasonlít. 🙂

A krumplipüré krémet színezhetitek is paradicsompürével, petrezselyemmel vagy spenóttal, de lehet bármilyen más zöldség krémet is használni, pl érdekes lehet lilaburgonyából készítve.

Hozzávalók:

“tortalapokhoz”:
kb 1-1,2 kg pulyka szárnytő darálva
1 nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint só, bors, kakukkfű vagy más zöldfűszerek
1 tojás
kb 1/2 csésze zsemlemorzsa

füstöltsajt krémhez:
kb 1/3 vaj
5 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
3 ek liszt
kb 3 dl tej
ízlés szerint só, bors
1 csipet szerecsendió
10 dkg füstöltsajt reszelve
10 dkg füstöltsajt kockákra vágva
2 marék aprított póréhagyma

külső krémhez:
burgonyapüré tejjel és tejföllel, turmixgéppel csomómentesre, krémesre turmixolva

díszítéshez:
hagymás-tejfölös vagy más sós keksz darálva
citromszeletek
sajtchips

A “tortalap” hozzávalóit alaposan összekeverjük. Én pulyka szárnytőt használtam hozzá, ez nem olyan száraz, mint a mell, de nem is olyan darabos, izmos, mint a comb. Könnyen összeáll akár tojás nélkül is és hamar puhára sül.
3 részre elosztva külön lapokat sütünk belőle. Tortaforma is megfelel erre a célra, de én egy kisebb jénai (kb 15 cm átmérő) tetejében sütöttem meg őket, ebben szépen összeugrott és könnyen kijött belőle. 200 fokon kb 30 percig sült egy réteg. Ezután félretettem hűlni. Közben elkészítettem a sajtkrémet.

Egy serpenyőben alacsony hőfokon megolvasztottam a vajat, hozzáadva a fokhagymát. Alapos kevergetés közben halvány sárgásra pirítottam rajta 3 ek lisztet. További kevergetés közben elkezdtem lassanként felönteni annyi tejjel, hogy a kívánt állagú legyen (kb puding sűrűség…de mire kihűl még sűrűsödik!). Fűszereztem és hozzáadtam a reszelt sajtot is. Addig kavargattam míg a sajt is felolvadt benne, aztán hagytam kicsit hűlni. Mikor már langyos volt, belekevertem a kockázott sajtot és póréhagymát is. Kétfelé osztottam és a 3 réteg közé kentem vastagon.

Kívülről bevontam a krémes krumplipürével és díszítettem.

 

No Comments

Leave a Reply