Alvós szett babáknak (bélelt hálózsák, takaró, manó sapka) DIY

Alvós szett babáknak (bélelt hálózsák, takaró, manó sapka) DIY

Ez a szett egy óriási pihe-puha köntösből és egy mesemintás kismama hálóingből készült.

A hálózsákot egy egyszerű módszerrel készítjük el. Megvarrjuk béléssel együtt a hátulját és a 2db (fél) elejét, majd ezeket egymáshoz varrjuk.

A hálózsák elkészítése:

1.) (Kihagyhatod, ha nem tartod fontosnak.) Elkészítjük a cipzár védőt. Ez arra szolgál, hogy ne nyomja alváskor a baba nyakát a cipzár vége, és ne rágja azt. 2 db félkört vágunk ki. Színével összefordítjuk és az íves részén összevarrjuk őket. Kifordítjuk, dísztűzzük, majd félbehajtva -a cipzár végén áthajtva, azt letakarva- a cipzárhoz varrjuk.

2.) Elkészítjük a hálózsák elejének szánt 1-1 (fél) bélelt darabot, amit majd cipzárral húzunk össze.
Fogunk egy meglévő, megfelelő méretű hálózsákot és mindkét anyagon (bélésnek és külsőnek szánt) körberajzoljuk és kivágjuk. Varrásráhagyásokat hagyjunk, főleg alul! Az alja és a hónalj része nyugodtan lehet picit nagyobb, így tovább tudjuk majd használni. Vágjuk őket pontosan félbe. Így kapunk 2 db külső és 2 db bélés anyagból kivágott fél-hálózsák darabot.
Tipp: A nyakkivágásnál ellenőrizzük, hogy az lejjebb legyen, mint a hátoldalon.
Színükkel egymás felé fordítva egymásra illesztjük a baloldalnak szánt darabokat, közé tűzzük a cipzár felét is. Körbevarrjuk (egymáshoz a külsőt és bélést), de alul, a lábrészen nyitva hagyjuk. Ezen keresztül kifordítjuk.
Ugyanígy elkészítjük a jobboldali darabot is.

3.) Elkészítjük a hátoldalt.
Az előbb elkészített elülső darabokat egymáshoz cipzározzuk. Felrajzoljuk a hátlapnak szánt anyagokra (külső + bélés). Ezeket is az előbb leírt módon, egymásnak színnel befelé fordítva összevarrjuk, alul lyukat hagyva. Kifordítjuk ezt is.

4.) Lehet próbálni! Laza öltésekkel egy-egy pontban egymáshoz erősítjük a hálózsák elejét és hátulját. A babára próbáljuk. Ha kell, hónaljban most még tudunk nagyobb karkivágást hagyni. Ha felül a vállrészen a pántok nem egyforma szélességűek, akkor a szélesebbet varrjuk még egy picit beljebb, hogy majd teljes mértékben passzoljon.

5.) (Kihagyhatod, ha nem tartod fontosnak.) Ha megfelelő a méret, akkor dísztűzéssel körbevarrhatod a nyakrészt és az ujjkivágást, valamint a cipzárak oldalát.

6.) Egymáshoz varrjuk a hálózsák elejét és hátulját. A bélést kifelé fordítva egymásnak tűzzük a darabokat. A vállrészen az oldalán és az alján (figyeljünk, hogy pont a cipzár alatt haladjunk el) levarrjuk. Vigyázz! A kar és nyakkivágásokat ne varrd be! 🙂
Kicipzároljuk és kifordítjuk. Tadaaam…kész! 🙂


A takaró elkészítése:

Az anyagot méretre vágjuk és a széleit duplán visszahajtva levarrjuk.
Tipp: Érdemes a talp szorítását és a szálat lazábbra venni, ha vastag az anyagunk.

A sapka elkészítését pedig itt olvashatjátok.

No Comments

Leave a Reply