Babahinta DIY

Megtetszett a babahinta. Mivel a barkácsolás és a varrás része sem túl bonyolult, így nekiálltam megvarrni egy kis maradék anyagból. Sokkal olcsóbban elkészíthető, mintha megvenné az ember. 🙂

Ezt a fekvő verziót pici babának érdemes elkészíteni. Kb 50×70 cm-es és 35 cm mély az ülőrésze.
Mivel az elején lyukat lehet vágni a lábaknak, így később is jó, mikor már hosszra nagyobb a baba, ráadásul így fel is tud ülni benne a fa keretbe kapaszkodva. Nem fontos előre kivágni a lábaknak a lyukat, ráérsz később, amikor már szükség lesz rá. Ha mégis kivágod, az sem baj. Ha varrsz bele egy kispárna szerű bélést, akkor ebbe a felébe húzva (vagy tépőzárral beletéve) eltakarhatod a lyukakat, amíg nem kellenek.

Hozzávalók:

– fúró, kézifűrész, csiszolópapír
– maradék anyag (kétféle, a bélésnek is a külsejének)
– tű, gombostű, olló, cérna
– fa rúd (köralakú tipli) 240 cm-es, tetszés szerinti (minimum 2 cm) átmérőjű.
– kötél
– felerősítéshez tetszés szerint fém karika, hintahorog, gyűrűscsavar, karabiner (kültéren praktikus a karabiner, így rossz időben gyorsan leszerelhető a hinta)
– buksivédőnek esetleg 2m csőszigetelés (4 cm átmérőjű kell a 2 cm-es fa rúdhoz)

Praktikerben olcsón beszerezhető minden.

Elkészítés:

– A fa rudat 2 db 50 és 2 db 70 cm-es darabra vágjuk. A vágás mentén picit megcsiszoljuk, hogy ne szúrjon. Mindegyik végébe lyukat fúrunk (ne nagyon a szélére, nehogy eltörjön).
– Ha nem szeretnénk, hogy a baba megfejelje a fa rudakat,akkor használjunk csőszigetelést. A csőszigetelést 2 db 40 és 2 db 60 cm-es darabra vágjuk és ráhúzzuk a megfelelő fa rudakra.
– Kiszabjuk az anyagot. Mindenből kettőt, a béléshez és a külsőhöz is. Mindenhol varrásráhagyást számoljunk! Én az A, B, C, D elemeket egyben szabtam ki, így azt nem kell varrni. Majd, az E, F, G, H részeket külön-külön. A tartófülekhez is érdemes nagyobb ráhagyást hagyni, mert előfordulhat hogy több anyag kell, pl. ha vastagabb a fa rúd, vagy a végén, próbánál lazábbra kell engedni valamelyiket, hogy egy szintben legyen a hinta. Az sem mindegy, hogy összeállításkor a rövidebb vagy a hosszabb fa rudak vannak felül (Én a hinta elején és hátulján lévő, rövidebb rudakat tettem rá a másik kettőre).
A felesleges anyagot később le lehet vágni és visszavarrni.
– Először megvarrtam a 2 oldalsó tartófület (G és H). Ezekhez színnel befelé egymásra tettem a külső és belső (bélés) anyagot. Egymáshoz varrtam úgy, hogy egyik hosszabb oldalán egy kis lyukat hagytam, amin ki lehet fordítani. Ezt varrtam be később félbehajtva, azaz fület alkotva a 2 oldalsó háromszög tetejébe.
– Először megvarrjuk a külső részt, majd ugyanígy a bélést, végül ezeket egymásba téve összevarrjuk őket.
Az ABCD anyaghoz mérjük ki vonalzóval, hogy hová kell bevarrni a 2 háromszöget (EF). Varrjuk őket a helyükre, először a 67 cm-es oldalt bevarrva, majd a 30 cm-est is! Így máris megkapjuk a hinta szerű kis textil dobozt. Ugyanígy készítsük el a bélést is, ügyelve arra, hogy ott majd a “doboz” belsejében legyen az anyag színe és a varrásmentes felülete.
– Tegyük egymásba az elkészült 2 dobozt. A bélésbe (színe, varrásmentes felülete belül, varrás a doboz külsején) rakjuk bele a külsőt (színe, varrásmentes felülete kívül, varrás a doboz belsejében). A tetején a 2 anyagot tűzzük össze körbe-körbe, hogy megkönnyítsük a varrást. Közben a 2 háromszög oldalán dugjuk be és tűzzük bele félbehajtva a már kész, 2 oldalsó tartófület (G és H), értelemszerűen befelé lógatva, a bélés és külső közé. Varrjuk egymáshoz körben a tűzés mentén a bélést és külsőt. Itt is hagyjunk ki egy kisebb lyukat, amin ki tudjuk fordítani.
– Fordítsuk ki a hintát, majd a meghagyott lyuknál igazgassuk belülre a 2 anyagszélet és varrjuk be ezen a kis szakaszon. Tetszőlegesen díszíthető kívülről is a hinta egy-egy dísztűzéssel pl. a sarkakon.
– Már csak a másik 2 tartófül hiányzik. A és D. Ezek már a helyükön vannak, csak visszahajtani és levarrni kell őket. Ezelőtt érdemes felpróbálni a hintát a fa rudakra. Gombostűvel feltűzni ezt a 2 fület úgy, hogy szépen szintben legyen a hinta, majd ennek megfelelő helyen levarrni. Ha túl sok ráhagyás lenne, akkor ezt még most le lehet nyesni kisebbre, de lehet egyszerűen csak lejjebb levarrni is.
– Ha szeretnél lyukakat vágni a lábaknak, akkor még most is megteheted. Én csak durva kézi öltésekkel megjelöltem a helyét, ezzel rögzítve is egymáshoz a külsőt és a bélést, hogy ne csússzanak el. Eztán géppel sima öltéssel is rögzítettem. Kivágtam ollóval a belsejét, rögtön a varrás mellett. A lyuk szélén az anyagot sűrű cikkcakk öltéssel dolgoztam el körben, persze szebb megoldást is választhatsz, pl. ferdepánt.
– Végül ráhúzzuk a hintát a fa rudakra és a furatokon át befűzzük a kötelet a bal, majd jobboldalába és felerősítjük. Mi egyszerűen, az ajtófélfába fúrt hintahorgokra akasztjuk ha szükség van rá és levesszük ha már nem kell.

A hintába varrhatsz még kis paplan szerű alátétet is vagy kispárnát. Ehhez a leírást itt találod.

Ha egyszerűbb hintát szeretnél varrni, akkor hagyd el a bélést belőle, vagy a 2. ábrán látható, ülő babahintát készítsd el. Itt csak négyzeteket és téglalapokat kell egymáshoz varrnod. A láblyuk is csak egy egyszerű anyagkihagyás. Az utolsó képen erről is láthatsz fotót. Ennek az elkészítési  leírása pedig itt olvasható.

No Comments

Leave a Reply