Baldachin baba ágyhoz DIY

Érdemes megvarrni az ágyneműhöz ezt a baldachint is. Bármelyik babaáruházban kapható baldachin vas 1-2000 ft-ért, arra felfűzhető. Kisfiúknak is lehet gyönyörű baldachin függönyt varrni, kislányoknak pedig pláne, fodrokkal, függöny anyaggal. Nekem az jön be, ami teljesen takar. Bár kinézetre sokkal szebb egy áttetsző, függöny anyagú, de a tapasztalat azt mutatja, hogy annak sokkal több előnye van, ha eltakarja a fényt, lámpát, külvilágot.

A képen látható baldachint véve alapnak, leírom hogyan lehet elkészíteni.

Elkészítés lépései:

1. Levágunk egy kb 150 cm (140+10) x 200 cm-es anyagot varrásráhagyásokkal, majd 3 oldalát vékonyan körbeszegjük (felül még nem).

2. A felénél egy kb 30 cm-es bevágást ejtünk. Ezt a bevágást is leszegjük: az ábrán látható módon visszahajtjuk az agyag szélét, persze alul ezt háromszögben tudjuk csak megoldani. Ha valaki meg szeretné erősíteni a vágás alját, ahol szinte már alig lehetett visszahajtani az anyagot, akkor hajtsa félbe az anyagot a vágás mentén, a színével befelé fordítva (a jobb alsó ábra kissé eltúlozva ezt mutatja) és a pirossal jelölt vonal mentén egy pici darabon varrjon túl a sarkon…azaz csapja le. 🙂

3. Végül visszaszegjük a 4. (2 fél) oldalt is. Itt kb 10 cm-t hajtsunk be és vasaljuk le, tűzzük meg gombostűkkel. Varrjuk le egyszer a visszahajtás legalján, majd úgy 3cm-rel feljebb – ez lesz a bújtató lyuk. Tehát kb fentről 6 és 9cm-re kell varrni.

4. Tetszőlegesen lehet díszíteni masnival, csillagokkal, fodrokkal. A képek közé teszek néhány internetről vadászott képet inspirációnak. 🙂

4 hozzászólás

 • Dóri on 2014-03-17

  Szia!

  Pont ilyen mintaju a mi pelenkazonk is. Hol vettel ilyen anyagot? Mennyi volt metere? Szeretnek en is baldachint es zsebes tarolot varrni belole.

  Koszi, Dori

  • Gyöngy on 2014-03-17

   Szia!
   Hát, ahol én beszereztem az sajnos nem biztos, hogy megéri. Nekem először volt egy paplan, párnám megvéve a Brendonból. Utána egy webáruházból rendeltem egy pelenkázót és teljesen véletlenül ugyanezzel a mintával küldték. Ekkor döntöttem el, hogy akkor lehetne minden ilyen…de az anyagot csak a Brendonból tudtam beszerezni, mégpedig úgy, hogy megvártam míg leárazzák az ágyneműket. Akkor vettem baldachin-t (azt hiszem 3000 ft körül), annak jó nagy az anyaga. Abból készült a zsebes tároló (Brendonban ez nincs a szettben).

   Ennek a szettnek a többi részét nem én varrtam (az már megvolt), hanem azok alapján készítettem másik mintával el egy váltás garnitúrát.

   Egyébként ha megvenni szeretnétek, akkor a Brendonban a szett “Sleepy stars” néven fut. 🙂

   • Névtelen on 2014-03-18

    Nagyon szepen koszonom!

    • Gyöngy on 2014-03-18

     Igazán nincs mit! 🙂

Leave a Reply