Bográcsos zöld curry

Bográcsos zöld curry

A vegetáriánus verzió is finom, én pulykahúst is tettem hozzá. Bográcsban is elkészíthető csakúgy, mint a thai, lime-os hal curry vagy a pörköltszerű pulykacurry. Ha szabadtéren készítjük és sokat áll a napon, akkor viszont inkább a tejszínmentes verziókat ajánlom. Friss, zöld hozzávalókból készül. A spenótot úgy bele lehet csempészni, hogy az sem fogja észrevenni, aki amúgy nem szereti. 🙂

Hozzávalók (hozzáadás sorrendje szerint) 4 adaghoz:

1.
1 ek olívaolaj (vagy étolaj, gyömbéres-citromos fűszerolaj)
1 tk köménymag
1/2 tk koriandermag
1 tk zöldbors (vagy fekete)+
1 tk curry por (elhagyható)

2.
2 kis zöld chilipaprika (vagy pár karika zöld hegyes erős)
1 fej vöröshagyma
2 szál zöldhagyma
2 gerezd fokhagyma
3 cm friss gyömbér
citromfű, bazsalikom (elhagyható)

3.
30 dkg pulyka felsőcomb filé kockákra vágva
só, bors ízlés szerint
1 doboz (2 dl) főzőtejszín (vagy kókusztej)
1 lime reszelt héja, facsart leve és rostja (vagy 1 kisebb fél citrom)
meleg víz

4.
1 csésze spenótpüré
1 cukkini fél karikákra vágva

(4.5
frissen reszelt gyömbér
2 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve)

5.
tálaláshoz:
koriander levél aprítva
zöld chili karikák
lime karikák

Az első adag hozzávalót az olajon pirítsuk meg. A második adag hozzávalót aprítógépben ledaráljuk (vagy apróra vágjuk) és hozzáadva a fűszerekhez ezt is megpirítjuk. A 3. adag hozzávalót hozzátesszük és felöltjük annyi vízzel, hogy ellepje. Addig főzzük fedő alatt, míg a pulykacomb megpuhul. Ha kell pótoljuk a vizet. Ha puha, hozzáadjuk a 4. adag hozzávalót és készre főzzük.
Aki szereti ha erősen érződik a fokhagyma, gyömbér íze, az elzárás előtt pár perccel keverjen még bele egy keveset (4.5).
Rizzsel és az 5. pont hozzávalóival tálaljuk.

Diétás verzió:

Hagyjuk ki a tejszínt és pulykacomb helyett csirkemellel készítsük el. Cukkiniból használjunk nyugodtan sokat (az kevés kalória), húsból viszont kevesebbet.
1 adag kb 200 kcal. (rizs nélkül)

No Comments

Leave a Reply