Bounty szelet (diétás)

Bounty szelet (diétás)

Glutén, tej és cukormentes. Bűntudat nélkül ehetsz belőle egy szeletet akkor is, ha diétázol. De aztán tényleg csak egy szelet legyen, mert olyan finom, hogy nehéz leállni! :))  Ha nem diétázol vagy épp csak sima hozzávalóid vannak otthon, akkor nyugodtan készítsd el az édesítő helyett cukorral, kókuszzsír helyett vajjal és sima csokival. Paleo diéta esetén használhatsz mandula-, kókusz-, gesztenyelisztet. Ha nem vagy gluténérzékeny, akkor sima búzalisztet vagy zabpehelylisztet. Ha nem zavar, hogy nem olyan édes, akkor akár el is hagyhatod belőle teljesen az édesítőt.

Hozzávalók (kicsi, 18 cm-es tortaformához):
alsó ‘torta’laphoz:
3 db tojás
3 ek eritrit vagy xilit
3 ek rizsliszt
3 ek cukrozatlan kakaópor
6 ek kókuszreszelék
1 csipet só
1/2 tk sütőpor

kókuszkrémhez:
2dl csökkentett zsírtartalmú kókusztej
csipet só
10 dkg kókuszreszelék (vagy picit több, amit a kókusztej felvesz)
2 ek xilit

tetejére:
2 ek kókuszzsír
1 tábla cukrozatlan étcsoki
esetleg aszalt kókusz kockák, kókuszreszelék vagy kókusz chips díszítésnek

A tortalaphoz a tojást kikeverjük a xilittel. A többi (száraz) hozzávalót is jól elkeverjük egy másik tálban, majd a tojásos masszához öntjük. Kb egy sűrűbb palacsintatészta-muffin tészta sűrűségű lesz. Ha sűrűbbre szeretnéd készíteni, adhatsz hozzá még egy kevés kókuszreszeléket. Kókuszzsírral kikent, kilisztezett csatos tortaformába öntjük (lehet sütőpapírt is vágni bele) és 180 fokon tűpróbáig sütjük (kb 15 perc). Ha megsült, félretesszük, míg kihűl.
(Ha kevesebb hozzávalód lenne otthon, nyugodtan készítsd el 2 tojásból, a többi hozzávalóval arányosan. Így egy kicsit vékonyabb lapot kapsz, de ez is elég alapnak. 🙂 )

A krémhez a kókusztejet elkeverjük a kókuszreszelékkel, csipet sóval és ha kell, ízesítjük xilittel. A tortalapra öntjük és elegyengetjük.

A kockákra tört csokit és kókuszzsírt (vízgőz fölött, vagy) egy edényben nagyon alacsony hőfokon, állandóan kevergetve, hogy ne égjen oda, megolvasztjuk. A torta tetejére öntjük egyenletesen elosztva, majd hűtőbe tesszük pár órára, míg megdermed.

Tipp:

A fenti tésztából egy vékonyabb, tömörebb tortalap készíthető, ami nem ázik át. Ha puhább piskótát szeretnél készíteni, ami magasabbra sül és így akár kétfelé is tudod vágni, akkor használd a fenti hozzávalókat (a sütőpor nem kell bele), de az alábbi módon készítsd el:

– A 3 tojás fehérjét verd kemény habbá.
– A felvert tojáshabból 2-3 evőkanálnyit, a 3 tojás sárgáját, a 3 ek xilitet, a 3 ek kakaóport, a 3 ek rizslisztet és sót alaposan keverd ki.
– Óvatosan forgatva keverd az előbbi masszát a habhoz, miközben a kókuszt is fokozatosan adagolod hozzá.
– Ugyanúgy, mint a másikat, kilisztezett tortaformában 180 fokon kb 15 percig süsd.

Forrás: Az ötlet erről a gyönyörű tortától jött: http://blog.annabober.com/2011/10/23/bounty-cake/

No Comments

Leave a Reply