Bruschetta

A bruschetta olasz eredetű finomság. Nem más, mint fokhagymával jól bedörzsölt, olívaolajjal megspriccelt pirítós. Borkorcsolyaként szolgált, de ma már szinte minden étteremben kapni előételként a paradicsomos változatát. Reggelire, vacsorára is gyorsan összedobható. Amilyen egyszerű, olyan finom.

A fűszerolajos (pl chilis olaj) – fokhagymás – bazsalikomos is finom, viszont én a paradicsomos változatot szeretem a legjobban. De padlizsánkrémest is gyakran csinálok. A paradicsomoshoz hasonlóan gombás változatot is készíthetünk, apróra vágott, olívaolajon megpirított gombából.

Hozzávalók (paradicsomoshoz):

paradicsom apróra vágva (aki úgy szereti az kimagozhatja)
lilahagyma apróra vágva (elhagyható)
fokhagyma (fokhagymanyomón áttörve)
pár levél bazsalikom apróra vágva
kevés olívaolaj
kevés balzsamecet (elhagyható)
só, bors ízlés szerint
pár szelet kenyér (lehet szikkadt is)

VAGY fűszeres paradicsomszósz hagymával

A kenyérszeleteket megpirítjuk, megkenjük nagyon vékonyan olívaolajjal és bedörzsöljük fokhagymával. A többi hozzávalót összekeverjük és a pirítósokra halmozzuk. A tetejét megszórhatjuk sajttal vagy pár szelet mozzarellával is, ekkor előmelegített sütőben kicsit olvasszuk rá, amíg a sajt megpirul.

No Comments

Leave a Reply