Camemberttel töltött csirkemell borókás balzsamos szederszósszal és gránátalmával

Camemberttel töltött csirkemell borókás balzsamos szederszósszal és gránátalmával

Szeder helyett áfonyával vagy vérnarancs szósszal is el lehet készíteni. 

Hozzávalók:

4 db vastag szelet csirkemell
1 db camembert sajt
ízés szerint só, bors
1 db gránátalma

szederszószhoz:
1 kicsi vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 ek olaj
5 szem boróka bogyó
1 mk tarka bors
1 nagy csipet őrölt szegfűszeg (vagy 5 szem egész)
25 dkg szeder (fagyasztott is lehet)
1 csésze (2 dl) víz vagy vörösbor
2 ek cukor (vagy édesítő, méz)
1 tk balzsamecet

A csirkemell szeletekre zsebet vágok és mindegyik belsejébe egy negyed camembert sajtot teszek. A zseb nyílásánál összetűzöm fogpiszkálóval vagy hústűvel. Kívülről sózom, borsozom és grillen (vagy serpenyőben) pár perc alatt puhára sütöm.
(Kettévágni is lehet vagy egy nagyobb szeletet feltekerni a sajttal. A lényeg, hogy körbezárja a sajtot, úgy nem folyik ki sütés közben.)

A szederszószhoz az olajon megdinsztelem a vöröshagymát, fokhagymát. Felöntöm a vízzel (borral), hozzáadom a borókabogyót, borsot, szegfűszeget, a szederből 15 dekányit és puhára (szottyá 🙂 ) főzöm. Krémesre turmixolom, majd szűrőn átpasszírozom egy kanállal. Így a magok és fűszer darabok nem kerülnek bele. Az átszűrt szederszószt visszateszem főni. Hozzáadom a cukrot, balzsamecetet és ha túl sűrű lenne, akkor még egy kis vizet. Beledobom a maradék szedret és mindössze pár percig főzöm tovább (az egész szeder szemek ne főjenek szét).

A gránátalmát félbevágom és egy fakanállal kiütögetem belőle a magokat.

Tálaláskor a húsra szedek egy kis szederszószt, megszóróm gránátalma maggal, esetleg friss zöldfűszerrel.

No Comments

Leave a Reply