Cseresznyés cheesecake (Sajttorta)

Cseresznyés cheesecake (Sajttorta)

Más gyömölccsel vagy akár egyszerű gyümölcs dzsemmel a tetején is érdemes kipróbálni!

Hozzávalók:

alaphoz:
kb 25 dkg zabkeksz
kb 10 dkg puha vaj (amennyit a keksz felvesz)
esetleg 2 ek kakaópor

krémhez:
1/2 kg Mascarpone (vagy más natúr krémsajt, pl Philadelphia)
1 dl tejföl
1 ek étkezési keményítő
15 dkg cukor (vagy édesítő ízlés szerint)
vanília aroma vagy vaníliás cukor
3 db tojás
esetleg reszelt citromhéj

cseresznye zseléhez:
1 üveg cseresznye befőtt
1-2 ek étkezési keményítő vízzel elkeverve
ízlés szerint cukor vagy édesítő
esetleg kevés rum

A kekszet ledaráljuk és a puha (vagy olvasztott) vajjal és kakaóporral összekeverjük. Csatos, kerek tortaforma aljába nyomkodjuk. (A tortaforma alját érdemes kívülről 1-2 rétegalufóliába csomagolni, hogy felfogja a kifolyó vajat.)  Előmelegített sütőben 170 fokon 10 percig sütjük majd kivesszük.

A tojások fehérjét és sárgáját szétválasztjuk. A fehérjét kemény habbá verjük. A sárgáját elkeverjük a krém többi hozzávalójával, majd ezt a masszát óvatosan a felvert fehérjéhez keverjük vigyázva, hogy lehetőleg ne nagyon törjön össze, levegős maradjon.
A tortaformába öntjük az alapra (esetleg dobunk közé pár szem cseresznyét is) és visszatesszük sülni. 170 fokon kb 40-50 perc alatt sütjük, míg megemelkedik és szép aranybarna lesz a teteje. (így közepes hőfokon hosszabb ideig sütve nem repedezik meg miközben emelkedik) Míg sül, elkészítjük a cseresznye zselét.

A cseresznyebefőttet kimagozzuk és egy lábasban felforraljuk a cukorral. Ha forr hozzáöntjük az étkezési keményítőt és alaposan kevergetjük míg besűrűsödik. A végén ízesíthetjük egy kis rummal. A sütőből kivett, kicsit kihűlt sajttortára öntjük, majd hűtőben tároljuk míg a zselé megdermed.

No Comments

Leave a Reply