Csirke tikka masala

Csirke tikka masala

Egyik kedvenc indiai ételem. Bulgurt készítettem mellé, de érdemes kipróbálni naan kenyérrel is. Jól illik hozzá a raita is.

Hozzávalók (4 adaghoz):

pár ek olívaolaj (vagy chilis-fokhagymás fűszerolaj)
60 dkg csirkemell
2 nagy fej hagyma
1 pohár natúr joghurt
1 doboz (2 dl) főzőtejszín
3 dl sűrű paradicsomlé (vagy kb 3 kis konzerv sűrített paradicsom)
1 tk köménymag. 1 tk koriandermag, 1 tk mustármag, mozsárban frissen összetörve
4-5 cm-es darab friss gyömbér reszelve
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 ek garam masala fűszerkeverék
1 ek tandori masala fűszerkeverék (elhagyható)
2 tk cukor
ízlés szerint só, chilipehely vagy chili szósz

tálaláshoz:
friss, aprított koriander levél

A csirkemellet felkockázzuk, összekeverjük a joghurttal esetleg kevés fokhagymával és sóval. Az így bepácolt húst a hűtőbe tesszük egy éjszakára, hogy érlelődjenek az ízek.

A hagymát nagyon apróra vágjuk (én le szoktam darálni, úgy jó pépes lesz a szaft). A mozsárban összetört fűszereket megpirítjuk egy serpenyőben az olajon, vigyázva hogy ne égjenek oda.  Hozzáadjuk a hagymát is és azt is megpirítjuk. Ezután jöhet hozzá a pácolt csirkemell, amit szintén megsütünk. Hozzáöntjük a paradicsomszószt, sót, cukrot és a többi fűszert és jól összefőzzük. A végén keverjük hozzá a tejszínt is, ami kicsit krémesít rajta. Elzárás előtt adhatunk még hozzá frissen egy kis extra fokhagymát és gyömbért…így frissen sokkal pikánsabban kiérződik az íze.

Bulgurral az igazi. A bulgur előfőzött, így csak fel kell önteni egy pici olajjal, sóval és annyi forró vízzel, ami kb 2cm-re ellepi és így fedő alatt hagyni. Úgy 20 perc alatt megpuhul. Én egy kis kurkumával is ízesítettem és megszíneztem sárgára. Ha nincs bulgur, sima rizzsel is készíthetjük.

No Comments

Leave a Reply