Cukkini krémleves

Még mindig imádom a krémleveseket…sőt, egyre inkább. 🙂 Könnyű elkészíteni őket, finomak és laktatóak.

Hozzávalók (3-4 adaghoz):

2 közepes cukkini
1 nagy fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
hús alaplé (készülhet húsleves kockából is, de ha a sincs, lehet egy kis vegetával is helyettesíteni)
ízlés szerint só, bors
4-5 ek tejföl pár ek vízzel hígítva + 1 ek étkezési keményítő (vagy liszt) belekeverve

tetejére tetszés szerint:
aprított petrezselyem
reszelt trappista sajt
feta sajt kockák
pici olívaolaj
kevés olívaolajon megpirított fokhagymás, sós, borsos kenyérkockák

A szokásos módon elkészített krémleves. Mindegyiket hasonlóan készítem, itt annyi a különbség, hogy tejszín helyett tejfölt használok, mert szerintem a cukkini kissé semleges ízét feldobja, hogy a tejföl picit savanyú. Sőt, aki úgy érzi, egy kis reszelt citromhéjat vagy pici citromlét is keverhet bele a végén. Diétázók zsírosabb tejföl, tejszín helyett elkészíthetik joghurttal vagy tejjel is, esetleg mindezek nélkül, csak sűrűbbre, pépesebbre turmixolva.

A hagymát, cukkinit nagyobb szeletekre vágom és sóval, borssal, hús alaplével felöntve felteszem főni. Annyi folyadék kell rá, hogy pont ellepje. Ha jó puhára főtt, félrehúzom a tűzről, beledobálom a fokhagymát és botturmixszal (vagy turmixgépben) jó alaposan pépesre turmixolom. Visszateszem főni, miközben gyakran kevergetve hozzáöntöm a tejföllel elkevert étkezési keményítőt. Megvárom míg felforr és besűrűsödik.

Jól illik hozzá, kissé mediterránná teszi a feta sajt, oregano vagy bazsalikom.

No Comments

Leave a Reply