Diós birsalma sajt (xilittel)

Diós birsalma sajt (xilittel)

Gyerekkoromban nagyon szerettem, így gondoltam most megpróbálom elkészíteni magam. Bár nem egyszerű a megfelelő állagúra elkészíteni, a nehézséget mégis a birsalmák beszerzése jelentette, ugyanis sem piacon, sem hipermarketben nem sikerült venni. Végül anyukám szerzett nekem pár darabot. 🙂

Érdemes többet főzni egyszerre, ha már fáradozunk vele, mert sokáig, akár karácsonyig is eláll. Nekem most csak ennyi almám volt. A szokásos cukor mennyiséget (ugyanannyi cukor, mint gyümölcshús) én csökkentettem kb a felére, mert nekem így is nagyon édes. Sőt, a fele cukrot xilittel helyettesítettem.

Hozzávalók (3 kicsi -közepes csészényi- birsalma sajthoz):

70 dkg birsalma
30 dkg cukor (fele lehet xilit)
1/2 citrom leve esetleg reszelt héja
ízlés szerint szegfűszeg vagy fahéj
3 marék durvára tört, serpenyőben pirított dió
(2 csapott tk zseléfix)

tetejére:
ízlés szerint barnacukor, fahéj vagy darált dió

A birsalmákat alaposan megmossuk (nem kell pucolni, szeletelni!) és egészben forró vízbe tesszük. Lefedve puhára főzzük. Ez úgy 20-30 perc. Kiszedjük, megvárjuk míg kicsit kihűl és megtisztítjuk. Csak a hibás részeket és magházat dobjuk ki, a többi része (héja is) kelleni fog. Egyébként nagyon könnyű ez a művelet, mert az egészséges, szép részek könnyen leomlanak a magházról, a hibás részek viszont csomókban egyben maradnak. Csak azokat kell kidobálni belőle.

Ezután pépessé turmixoljuk. Ha a turmixgép nem vinné el, akkor a főzőléből öntsünk alá egy picit (úgy 1/2-1 dl-t), de ne sokat, mert az a jó, ha kevés a folyadék rajta.

A turmixolt pépet visszaöntjük egy nagy lábasba. Érdemes tényleg jó nagy, magas falú lábast választani, mert ahogy fő fröcsköl és ahogy kevergetjük megégethet. Hozzáadjuk a cukrot, citromlét, citromhéjat, fűszereket és elkezdjük főzni. Ez a rész viszont sok odafigyelést igényel, mert állandóan kevergetni kell, különben odaéghet az alja. Addig kell főzni, míg teljesen sűrű lesz és a fakanál szinte megáll benne. Ha kiszedünk belőle egy fakanálnyit az a kanálhoz ragad. Tehát kb olyan állagú legyen, mint a mogyorókrém. Minél tovább főzzük, annál szebb, sötétebb lesz a színe is. Ez a sűrűsödésből és a cukor karamellizálódásából is adódik. Én kb 2 órát főztem ezt a mennyiséget. Mivel attól tartottam, hogy a fele mennyiségű cukor miatt nem fog eléggé összeállni, még forrón adtam hozzá 2 csapott tk zseléfixet is. Mint később kiderült ez felesleges volt, tehát ha elég sűrűre főzitek, akkor elkészíthetitek enélkül is.

Vannak akik ezt a részét mikróban végzik el. Egy nagyobb edénybe öntik a cukros pépet, beteszik a mikróba és pár percenként megkavarva addig melegítik, míg elforr belőle a felesleges víz és sűrű állagú nem lesz. Én ezt a módszert nem próbáltam még ki.

Ha megfőtt, folpackal bélelt formákba szedjük és a kamrába tesszük. Úgy 1 nap száradás után kiborítjuk a formából óvatosan (a belseje ekkor még puha). Az enyém már estére megkeményedett annyira, hogy ki tudtam szedni a formából. A tetejét ekkor díszíthetjük, mondjuk dióval. Ezután több napig hagyjuk tovább száradni, míg elveszítve a maradék víztartalmát sajt állagúvá válik.

Érdemes kipróbálni kicsit más ízesítéssel is. Pl készíteni karácsonyra dió helyett mandulával, narancshéjjal és fahéjjal.

 

 

 

No Comments

Leave a Reply