Édes-savanyú máj karamellizált almával és alma-zeller pürével
Máj, sok-sok almával. Almaecettel, karamellizált almával és alma-zeller pürével. Esetleg mellé egy kis cider…hmmm? 🙂
Hozzávalók:
50 dkg csirkemáj
pici olívaolaj vagy kacsazsír
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 ek almaecet (vagy balzsamecet)
3 ek cukor (édesítővel is elkészíthető)
ízlés szerint só, borsa karamellizált almához
2 db alma cikkekre vágva
kevés cukor (vagy édesítő)
kis darabka vaja püréhez:
1 nagy zellergumó
2 db alma
3/4 teavaj (diétázóknak tej)
A vöröshagymát nagyobb darabokra kockázzuk és egy serpenyőben elkezdjük sütni az olajon, hozzászórva a cukrot és ráöntve az ecetet. Ha karamellizálódott, hozzáadjuk a megmosott májat, fokhagymát és fűszereket, majd addig sütjük míg a máj szépen megpirul, de belül jó puha marad. Ha kell, tehetünk még hozzá ízlés szerint egy kis ecetet.
A püréhez forróvízben puhára főzzük a felkockázott almát és zellergumót. Leszűrjük, enyhén sózzuk és még forrón hozzáadva vajat krémesre turmixoljuk.
Tálaláskor karamellizált almaszeleteket teszünk a tetejére. Ehhez egy serpenyőt finoman meghintünk kristálycukorral. Ha a cukor felolvadt, rátesszük az almaszeleteket és egyszer óvatosan megforgatva mindkét felüket aranybarnára pirítjuk. Ha kész, pici vajat adunk hozzá, ennek segítségével könnyebb lesz kiszedni az esetlegesen leragadt almákat.
No Comments