Édes-savanyú máj karamellizált almával és alma-zeller pürével

Édes-savanyú máj karamellizált almával és alma-zeller pürével

Máj, sok-sok almával. Almaecettel, karamellizált almával és alma-zeller pürével. Esetleg mellé egy kis cider…hmmm? 🙂

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj
pici olívaolaj vagy kacsazsír
1 nagy fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 ek almaecet (vagy balzsamecet)
3 ek cukor (édesítővel is elkészíthető)
ízlés szerint só, bors

a karamellizált almához
2 db alma cikkekre vágva
kevés cukor (vagy édesítő)
kis darabka vaj

a püréhez:
1 nagy zellergumó
2 db alma
3/4 teavaj (diétázóknak tej)

A vöröshagymát nagyobb darabokra kockázzuk és egy serpenyőben elkezdjük sütni az olajon, hozzászórva a cukrot és ráöntve az ecetet. Ha karamellizálódott, hozzáadjuk a megmosott májat, fokhagymát és fűszereket, majd addig sütjük míg a máj szépen megpirul, de belül jó puha marad. Ha kell, tehetünk még hozzá ízlés szerint egy kis ecetet.

A püréhez forróvízben puhára főzzük a felkockázott almát és zellergumót. Leszűrjük, enyhén sózzuk és még forrón hozzáadva vajat krémesre turmixoljuk.

Tálaláskor karamellizált almaszeleteket teszünk a tetejére. Ehhez egy serpenyőt finoman meghintünk kristálycukorral. Ha a cukor felolvadt, rátesszük az almaszeleteket és egyszer óvatosan megforgatva mindkét felüket aranybarnára pirítjuk. Ha kész, pici vajat adunk hozzá, ennek segítségével könnyebb lesz kiszedni az esetlegesen leragadt almákat.

No Comments

Leave a Reply