Egyszerű jedi köpeny gyerekeknek DIY

Egyszerű jedi köpeny gyerekeknek DIY

A képregény kiállításra készült. Akinek van ideje, jövő szombatig még mindig megvarrhatja, hogy aztán a gyerek fotózkodhasson az 501-es légióval vagy igazi jediként vívhasson a színpadon. 🙂

A szabásmintát megtaláljátok a galériában. Ez egy nagyon vázlatos rajz, természetesen mindenhol kell hagyni varrásráhagyásokat.
Nem a legszebb köpeny, de cserébe nagyon egyszerű és szerintem játszani pont megteszi. 🙂

Elkészítés lépései:

1. Mérd le a gyerek kartávolságát csuklótól csuklóig – cs. Mérd le nyaktól bokáig is – nyb. Eszerint szabd ki a képen látható köpenyformát kétszer (eleje, hátulja). Egyszerűbb lehet úgy, ha a gyereket az anyagra fekteted és valamennyire körberajzolod a köpeny vonalát (a kb T alakú rész). Nyugodtan rajzold bővebbre, különösen a hónalj részen. Nem baj ha kicsit lóg, a jedi köpenynél belefér. 🙂
Én eleve félbehajtott anyagon rajzoltam körbe (lásd jobboldali ábra), így felül, a kar részén nem kellett varrni.

2. Szegd le az ujjakat (u) és az alj két részét (a).

3. A 2 T alakú köpenyrészt színnel fordítsd egymás felé és varrd össze. (oldalát és a kar alsó+felső részeit), majd fordítsd ki.

4. Az elejét vágd fel a szaggatott vonal mentén, itt lesz a köpeny eleje. (Persze már előre is szabhatod kétfelé osztva…ahogy neked egyszerűbb). A vágás mentén simán szegd vissza. Ha kicsit bővebbre szeretnéd elöl, vagy szebbnek találod szegéllyel, akkor varrj egy-egy nyb magasságú, hosszú szegélyt és toldd hozzá az anyaghoz (én így készítettem).

5. Ollóval vágd ki a nyakrészt tetszőleges nagyságúra (vághatod bőre, a jedi köpenyeknek úgyis nagy a kapucnija). Mérd le centivel körbe-körbe a teljes ívét (ny).

6.  A kapucnihoz szabj ki egy ny x ny/2 -es méretű anyagot (persze ezt is varrásráhagyással!).

7. Szegd vissza az egyik hosszabb végét – ez lesz a kapucni eleje (k).

8. Hajtsd félbe, négyzet alakúra, úgy hogy a színe legyen belül. A hajtás – ahol nem kell varrni – lesz a csuklya teteje. Varrd össze az oldalán (a szegett résszel szembeni oldalt – ny), majd fordítsd ki. Ezzel kész is a csuklya.

9. A kapucni alját (ny/2 – ny/2) gombostűkkel tűzd a nyakrészhez körbe-körbe, majd varrd össze kifordított állapotban.

10. Fordítsd vissza. Kész a köpeny. 🙂

+1. Varrhatsz hozzá övet is. Ehhez szabj ki egy derékbőség hosszú szalagot, aminek a szélessége kétszer akkora, mint amekkora övet szeretnél végeredménynek + kell egy pici varrásráhagyás is. Hosszában vasald félbe és picit hajtsd belülre mindenhol a szélét a képen látható módon és azt is vasald le. Eztán varrd le picivel a széle mellett. Varrj a másik szélére (képen baloldal) is egy díszcsíkot, hogy egyforma legyen. Tépőzárakat varrva rá a legegyszerűbb derékra erősíteni.

Én varrtam alá egy kis “tunikát” is. Ehhez készítettem 2 db kb vállszélességű csíkot. Díszöltésekkel fel is lehet dobni kicsit. Hosszra kb csípőtől csípőig ér, a vállon átvetve. A 2 csíkot az alsó részen elöl és hátul is egymáshoz varrtam, míg a teteje nyitott maradt a nyakrésznek. Az alját lehet rojtosan is hagyni. Övvel fogattam oda.

No Comments

Leave a Reply