Epres túrórudi torta

Epres túrórudi torta

Sütés nélkül elkészíthető torta túrórudi rajongóknak eperzselével.

Hozzávalók:

alaphoz:
20-25 dkg kakaós keksz ( pl, tere fere keksz, zabkeksz, kakaós győri édes)
1 vaj (10 dkg)

2 túrókrém réteghez rétegenként:
40 dkg túró
1 dl tejszín
5 dkg cukor
1 vaníliás cukor
vanília aroma (elhagyható)
1/2 citrom reszelt héja + esetleg pár csepp citromlé
2 tk zselatin

eperzseléhez:
1/2 kg eper (a zseléhez elég a fele, a másik felével -szebbekkel- díszíthetjük a torta tetejét)
ízlés szerint cukor
kb 6 tk zselatin

tetejére:
a maradék eper
20 dkg csoki (2 tábla)
kevés vaj (vagy kókuszzsír)

A  kekszet ledaráljuk és hozzákeverjük a puha vajat. Kapcsos tortaforma aljába nyomkodjuk és hűtőbe tesszük, míg megdermed.Közben elkészítjük az első túrós réteget az egyik 40 dkg túróból. A hozzávalókat (a tejszín és zselatin kivételével) a túróval elkeverjük. A tejszínt felforraljuk. Ha forr, levesszük a tűzről és jó alaposan kevergetve hozzáadjuk a zselatint és kicsit hűlni hagyjuk. Ha kezd sűrűsödni, hozzáöntjük a túróhoz, elkeverjük és a keksz lapra egyenletesen elosztva ráöntjük. Ismét mehet a hűtőbe (jó ha 1-2 órát benn hagyjuk, hogy a túrókrém is megdermedjen).
Közben készítjük az eperzselét. A nyomottabb, csúnyább epreket kiválogatjuk a fél kiló közül. Kb 25 dekányit. Turmixgépben egy pici vízzel alaposan elturmixoljuk és ízesítjük cukorral (kb 3 deci legyen összesen). Feltesszük forrni. Ha forr, elzárjuk, félrehúzzuk és óvatosan hozzákeverünk decinként 2 tk zselatin port. Hagyjuk kicsit hűlni, majd a megdermedt túró rétegre öntjük és ismét hűtőbe tesszük, míg az előzőekhez hasonlóan elkészítjük a 2. túró réteget is.

Ha már megdermedt a tortán a 2. túró réteg is, akkor elkezdjük felolvasztani a csokit egy kevés kókuszzsírral, sűrűn kevergetve. A torta tetejére öntjük vékony rétegben. Amíg folyós belenyomkodjuk a maradék epret díszítésnek, majd hűtőbe tesszük. A tetejét díszíthetjük csoki forgácsokkal is (ne melegen szórjuk rá, mert szétolvad). Ehhez egyszerűen lereszelünk nem túl kemény csokit.

Érdemes 1 éjszakára hűtőben hagyni, mert másnapra tuti nem folyik szét és szeletelhető.

Amire érdemes figyelni: ne legyen túl vastag a tetején a csoki réteg. Én sokat tettem rá, így mire átvágtam késsel (igazából magától tört, nem is kellett vágni), addigra szétnyomódtak az alsó rétegek. Esetleg a csokihoz olvasztáskor adhatunk 1-2 deci tejet vagy tejszínt, hogy ne dermedjen kemény csokivá, hanem szeletelhető legyen. De használhatunk csak csokiforgácsot is a tetejére, az olvasztgatás helyett. 🙂

Ha valaki nem szereti a kekszlapot alapnak, akkor brownie-szerű tésztalapot is süthet alapnak, ez jobb tartást ad a sütinek.
(3 tojás, 2 ek olaj, 10 dkg cukor, 8 dkg liszt, 2 ek kakaó, 1 csapott ek szódabikarbóna, 3 dkg keményítő)

Ha pedig nincs kedved bajlódni a sok réteggel, a hűtéssel és málnazselével, akkor a málnás réteget hagyd ki! 🙂

No Comments

Leave a Reply