Fahéjas almás pite (teljes kiőrlésű)

Fahéjas almás pite (teljes kiőrlésű)

Krémes almás pite, ami egészséges is.

Hozzávalók:

tésztához
1 tojás
20 dkg liszt (én teljes kiőrlésű rozslisztből készítettem)
10 dkg margarin (+ 1 kicsi a sütőforma kikenéshez)
5 dkg cukor
pár ek hideg víz (annyi, hogy összeálljon a tészta)

töltelékhez
3 nagy édes alma
ízlés szerint fahéj, édesítő (vagy cukor, vaníliás cukor)
vanília
kevés citromlé
1 nagy ek étkezési keményítő pár ek vízzel jól elkeverve

tetejére ízls szerint
porcukor
vaníliás cukor
dió
fahéj

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kör alakúra nyújtjuk, majd kivajazott, kilisztezett sütőformába tesszük, úgy hogy legyen egy kis pereme is. Ami túllóg azt se dobjuk ki! Levágjuk, újra összegyúrjuk, kinyújtjuk és csíkokat vágunk belőle, amivel majd a pite tetejét díszítjük. A formában a tésztát villával megszurkáljuk. Kb 150 fokra előmelegített sütőben 10 percig elősütjük. Kivesszük hűlni.

Amíg sül, elkészítjük az almaszószt. 2 nagy almát apróbb kockákra vágunk (vagy tökreszelőn lereszeljük) és serpenyőben pár percig egy kevés vízzel, citromlével, vaníliával és fahéjjal puhára pároljuk. Nem baj ha van egy kis leve, sőt ezt a vízzel elkevert étkezési keményítővel besűríthetjük, így igazán krémes lesz tőle a pite. A 3. almát megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk.

Ha kivettük a tésztát a sütőből, rákenjük az almaszószt. A szeletelt almákat is  a tetejére pakolgatjuk szépen körbe. Végül jönnek a maradék tésztacsíkok és ízlés szerint egy kis dió vagy cukor, fahéj.

Visszatesszük a sütőbe és 180 fokon kb 30 percig sütjük, míg a felső tésztacsíkok megpirulnak.

No Comments

Leave a Reply