Fekete rizottó (risotto nero) tintahallal

Fekete rizottó (risotto nero) tintahallal

Maradt még itthon tintahal tintám, így készíthettem egy igazán tintahalas ételt.

Hozzávalók:

rizottóhoz:
kevés olívaolaj
30 dkg rizottó rizs (nekem csak sima volt itthon)
1 nagy fej vöröshagyma nagyon apróra vágva
1-2 dl száraz fehérbor
hús alaplé (vagy hal alaplé, vagy húslé + 1 ek halszósz. A hús alaplé készülhet leveskockából is.)
1/2 tea vaj
kb 5 dkg parmezán (vagy apróra reszelt kemény sajt)
1 tasak tintahal tinta
ízlés szerint só, bors, kevés frissen facsart citromlé

tintahalhoz:
kevés olívaolaj
30 dkg tintahal karika
pár gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
kevés citromlé
só, bors esetleg friss petrezselyem

A rizottónak krémesnek kell lennie, tehát ne lepődjünk meg, ha szaftos, van egy kis leve…úgy az igazi. Először pirítsuk meg a hagymát egy kis olívaolajon, majd adjuk hozzá a rizst és azt is pirítsuk, míg üveges lesz. Öntsük hozzá a fehérbort és kavargassuk, amíg a rizs felszívja. Innen kezdve folyamatosan kevergetni kell és lassanként öntögetni hozzá a forró húsalaplevet. Mindig akkor öntsünk hozzá még, ha az előzőt már felszívta a rizs. Az első kör alaplével hozzáadhatjuk a tintahal tintát is (előtte érdemes egy kis vízzel elkeverni). Mindezt addig folytatjuk, míg a rizs megfő (kissé roppanós maradjon) de szaftos. Ekkor hozzákeverjük a vajat és a sajtot is. Kissé több szaftot érdemes rajta hagyni, mert ahogyan hűl, a nagy részét fel fogja szívni.

A tintahalat egy serpenyőben, kevés olajon megsütjük a többi hozzávalóval. A rizottóra tálaljuk, meglocsoljuk a serpenyőben maradt fűszeres, fokhagymás olívaolajjal és ízlés szerint megszórjuk aprított petrezselyem zölddel, díszítjük citromkarikákkal.

No Comments

Leave a Reply