Friss tavaszi tekercs chilis-citromos mártogatóssal

Friss tavaszi tekercs chilis-citromos mártogatóssal

Egyik kedvenc diétás ételem. Érdemes többet elkészíteni egyszerre, így ha megéhezünk mindig van kéznél pár falat egészséges finom étel.

Hozzávalók:

rizslapok
tetszőleges zöldségek, pl: saláta, pritamin paprika, káposzta, répa, újhagyma, gomba
darált hús, csirkemell csíkok, hal, rák vagy tofu
tojás
tetszőleges zöldfűszer levelek, pl.: bazsalikom, koriander, menta
chilis-citromos mártogatós

A zöldségeket vékonyra (gyufaszál) vágjuk. Kerülhetnek a tekercsekbe nyersen vagy egy kevés szójaszósszal és olívaolajjal előre megdinsztelve is. Tipp: a dinsztelt zöldséggel könnyebb feltekerni a rizslapot, mint a nyerssel. A darált húst, csirkemellet, halat, rákot serpenyőben előre megsütjük olívaolajon, sózva, borsozva. Ízesíthetjük sütés közben. pl a darált húst, csirkemellet egy kis szójaszósszal, kínai ötfűszerrel. A halat, rákot halszósszal. Ha nincs agyonfűszerezve, az sem baj, mert a mártogatósnak úgyis erős íze van.
A tojásokból egg-rollt készítünk, majd azt is csíkokra vágjuk. Videó itt. 

A rizslapokat egyenként beáztatjuk pár másodpercre egy tál hideg vízbe. Ha puha, kivesszük, nedves konyharuhára terítjük (én kissé megvizezett szilikon lapon készítem, ahhoz nem ragad oda) és a közepébe halmozunk egy nagy evőkanálnyit a zöldségekből, zöldfűszerből, húsból, tojásból. Az alsó felét ráhatjuk a töltelékre, majd behajtjuk a két oldalát is és így szorosan feltekerjük.

Fogyasztható így, nyersen is vagy olajban kisütve. A roppanós zöldségekhez jól illik egy markáns mártogatós is, pl. chilis-citromos, szezámmagos-gyömbéres , fokhagymás-chilis vagy  gyömbéres-mézes. Még több mártogatóst találsz itt.

Tipp: a rizslap nedvesen nagyon ragadós. Ne tegyük a kész tekercseket egymásra, mert összeragadnak. Sütés közben se érjenek össze. Ha olajban sütjük, akkor a serpenyőhöz is odaragadhat, viszont mikor már jól megsült, akkor felválik és kiszakadás nélkül megfordítható.

 

No Comments

Leave a Reply