Füstölt kacsamell és máj balzsamos szilvaszósszal

Füstölt kacsamell és máj balzsamos szilvaszósszal

Ugye milyen finomak a füstölt húsok? Sokan nem tudják, hogy egy gyorsfüstölés otthon a konyhában is elvégezhető. Persze hangulatosabb és talán biztonságosabb is szabadban, de ha nincs más lehetőség, akkor marad a tűzhely. Én kacsamellet és májat füstöltem kardamomos, citrusos fekete teán. Ráadásul nem is füstöltem nagyon tele a lakást…pár pirítóstól azelőtt volt már olyan (sokkal nagyobb) füst, hogy attól féltem, rámhívják a tűzoltókat. 🙂Hozzávalók:

kacsamell, kacsamáj
4 ek rizs
2 ek fekete tea fű
2 ek barna cukor (fehér is lehet)
1 ek szárított narancs és/vagy citromhéj
ízlés szerint só, bors

szilvaszószhoz:
6 ek balzsamecet
1 tk kakukkfű
4 ek szilvalekvár (vagy ez a szilvaszósz)

Először is legyen kéznél egy nagy fazék hideg víz, arra az esetre, ha a lecsepegő zsírtól esetleg lángot kapna az ebéd. 🙂 Viccelek, kétlem hogy felgyulladna, de azért nem árt az elővigyázatosság (?). A konyhaablakokat nyisd ki, hogy az esetleg felszabaduló füst azonnal távozhasson.

Fogok egy nagyobb edényt és alaposan kibélelem alufóliával, 2-3 rétegben. Én egy nagy fazekat használtam, de lehet ez wok is vagy bármi, aminek van fedele. A fedelének belsejét is alufóliázom. Az aljába szórom a rizst, cukrot, teafüvet és narancshéjat. (De tetszés szerint variálhatók a füstölőanyagok, lehet pl. zöldfűszer is.)

Odateszem a tűzhelyre és megvárom míg elkezd füstölni. Ekkor beleteszek egy rácsot. Ez lehet párolóbetét vagy mondjuk a mikro grillrácsa. Erre fektetem a húst, amit előtte alaposan szárazra töröltem, sóztam, borsoztam.

Lefedem a fedővel (a fazék és a fedő alufóliáját összenyomkodom, hogy lehetőleg sehol ne jöjjön ki a füst) és 10-15 percig füstölöm. Elzárom, majd hagyom még minimum ugyanennyi ideig állni a füstben.

Ha kész, kiveszem és kevés zsíron egy serpenyőben ropogósra pirítom kívülről. Akkor jó, ha a kacsamell átpárolódik, de a belseje halvány rózsaszín marad. Aki nem szereti így, az jobban átsütheti vagy bedobhatja még a sütőbe 10-15 percre.

Balzsamos szilvaszószt készítettem mellé. Ehhez a szilvalekvárt összeturmixoltam a balzsamecettel, majd fűszereztem kakukkfűvel.

És volt mellé egy kis frissen sült kacsatepertő is. 🙂

No Comments

Leave a Reply