12. vendégváró grissini (ropi)

A grissini ‘házi készítésű ropi’. Nagyon jó vendégváró falatok, de a fiúkat is meglephetitek vele a focimeccs nézés közben. Ráadásul a hozzávalóktól függően készíthetünk kalóriadúsabb és diétásabb verziót is egyszerre, így a fogyókúrázóknak sem kell lemondani róla. Kb 55-60 kcal 1 db, mártogatós nélkül (persze a kolbászos több :D).

Sima pizzatésztából készül, ugyanabból, amiből a focaccia is. Lehet kísérletezni a lisztfajtákkal is, kipróbálni graham lisztből, rozs lisztból, teljes kiőrlésűből stb. Legfeljebb az állaga változik, kicsit ropogósabb, keményebb lesz, ami amúgy sem gond egy ilyen ropogtatnivalónál.
Rengeteg verziót kitalálhatunk, elkészíthetünk, attól függően, hogy éppen mit találunk otthon a kamrában/szekrényben.

Hozzávalók (alap tészta, kb 15 db lesz belőle):

20 dk liszt (2 csésze)
1/2 tk só
1 tk cukor
1/2 csomag szárított élesztő (kb 3 g)
1,5 ek olaj
kb 1/2 csésze langyos víz

A hozzávalókból (+ ízlés szerinti extra hozzáadott dolgokból) a víz fokozatos hozzáadásával tésztát gyúrunk, amit fél-egy órát hagyunk kelni. Ha duplájára dagadt, kicsit átgyúrjuk és elkezdjük formázni. Gombócokat formázunk, majd kb. fél cm átmérőjű hurkákat gyurmázunk belőle. Másik módszer, hogy kb fél cm vastagra nyújtjuk, felvágjuk csíkokra és azokból formázunk hurkákat. Nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket is! 🙂 A hurkákat liszt helyett pl. mákkal megszórt deszkán is gyúrhatjuk, de bevonhatjuk szezámmaggal vagy lenmaggal is. Ilyenkor érdemes előtte egy kevés tojásfehérjével (vagy pici vízzel) lekenni, hogy jobban beleragadjanak a magok.
Ha csavartat szeretnénk készíteni, akkor először az egész tésztát nyújtsuk vékony lappá, kenjük meg vékonyan olajjal vagy paradicsomszósszal és szórjuk meg paprikával, borssal, fűszerekkel vagy magvakkal, majd csavarjunk rajta párat.
Sütőpapírral bélelt tepsire téve őket (köztük legyen egy kis hely, mert még nőni fognak) hagyjuk még 10 percig kelni meleg helyen. Majd a sütőben magas hőfokon (kb 200) 10 perc alatt süssük készre őket. Ha piros a tetejük, akkor ropogósan száraz lesz. Ha azt szeretnénk, hogy belül kicsit puhább maradjon, akkor még fehéren vegyük ki őket a sütőből.

Ötletek, variációk:

– 1. rozmaring, aszalt paradicsom a tésztájába keverve
– 2. rozmaring, fekete olívabogyó karikák, fokhagyma a tésztájába keverve
– 3. ruccola, pirított dió (vagy fenyőmag) apróra törve, parmezán (az olaj lehet dióolaj) a tésztájába keverve
– 4. sült, apró hagymakockák, fokhagyma, metélőhagyma a tésztájába keverve
– 5. citromhéj, (citrom)bors, petrezselyem a tésztájába keverve
– 6. kolbász vagy sonkakockák a tésztájába keverve
– 7. lenmag, szezámmag, napraforgómag a tésztájába keverve
– 8. sima tészta, kívül mákba forgatva
– 9. sima tészta kívül len- és szezámmagkeverékbe forgatva, megcsavarva
– 10. sima tészta 1-1 szál zöld spárga köré tekerve spirálban
– 11. sima tészta, sütés után sonkába vagy medvehagymába tekerve, mint itt
– 12. sima tészta megszínezve spenótpürével, paradicsomszósszal vagy pirospaprikával

Mártogatós ötletek:

fetasajt krém – pl. aszalt paradicsomos vagy olívabogyós grissinihez
fűszeres paradicsomszósz
zöldfűszeres mártogatós
– paradicsomos mártogatós (paradicsomsűtítmény, olívaolaj, fokhagyma, bazsalikom, só, bors) – pl. aszalt paradicsomos grissinihez
padlizsánkrém
sültpaprika krém
mustáros mártogatós – pl. kolbászos grissinhez
pesto – pl. ruccolás diós grissinihez
– fűszerolaj balzsamecettel, sóval keverve
– körözött – pl. hagymás grissinihez
– citromos, borsos, petrezselymes joghurt – pl. citromos grissinihez
– juhtúrós mártogatós (juhtúró, tejföl, aprított ruccola) – pl. ruccolás diós grissinihez
– kéksajtos mártogatós (kéksajt, tejföl, apróra vágott körte) – pl. ruccolás diós grissinihez

Fogyókúrázók semmiképp se válasszanak mellé tejfölös, majonézes, zsíros sajtos vagy olajos mártogatóst. Joghurttal készült változatot  vagy paradicsomosat érdemes enni mellé.

4 hozzászólás

  • gyongy on 2013-01-07

    Kedves Martina!
    Örülök hogy tetszett a recept és megosztottad. 🙂
    Puszi!

  • Martina on 2013-04-17

    Ó, azóta már számtalanszor készítettem, imádom rá elhasználni a fűszerkeverékeket 🙂

Leave a Reply