Gyömbéres narancsos mézeskalács

Gyömbéres narancsos mézeskalács

Mindig netről vadásztam a mézeskalács receptet, mert elfelejtettem az előző évben sütött verziót. Ezért most leírom a sajátot, amit karácsonykor kísérleteztem ki.  Nem csak karácsonyra, hanem húsvétra és ajándékba is süthettek mézeskalácsot, vagy készíthettek belőle kis ajándékokat, mint például ez a havas házikó. Nagyon sokáig eláll.

Ebből a receptből valóban szép mézeskalácsokat lehet sütni. Nem csomósak, egyenetlenek, hanem szép sima felületűek.

Hozzávalók (vastagságtól függően kb 10 tepsihez):

25 dkg cukor
25 dkg (1 kocka) margarin
25-30 dkg méz

1 kg liszt
csipet só
1 ek kakaópor
2 csapott tk szódabikarbóna
2 cs mézeskalács fűszerkeverék
2 narancs reszelt héja + 1 facsart leve
2 hüvelykujjnyi reszelt gyömbér
6 tojás

cukormázhoz:
3 tojás fehérje
3 ek átszitált porcukor (ne legyen csomós, mert azzal nehéz díszíteni!)
pár csepp citromlé
esetleg ételszínezék

tetejére:
tetszés szerint magvak, cukorka, kakaópor, porcukor stb.

A gyömbérből érdemes egy nagyobb mennyiséget egyszer lefagyasztani és abból kivenni. Nem csak azért, mert így sokáig eláll, hanem mert egy pillanatra melegvíz alá tartva könnyen le lehet pucolni a héját + reszelni is könnyebb, kevésbé lesz szálas, szösz-szerű.

A tojásokat alaposan elkeverjük a narancslével. A cukrot, margarint és mézet egy lábasban alacsony hőfokon addig melegítjük, míg elolvad és összekeveredik, majd félretesszük, hogy langyosra hűljön.
Közben alaposan összekeverjük a maradék, por állagú hozzávalókat a narancshéjjal, gyömbérrel. Fokozatosan öntögetve hozzá felváltva a tojásos narancslét és a mézes szirupot összegyúrjuk. Eléggé puha, ragacsos tésztát kapunk, de ez nem baj. Hűtőbe téve állni hagyjuk (1 éjszakát is lehet), ekkor meg fog keményedni.
Ha mégis túl ragacsos lenne, kis liszt hozzágyúrásával segíthetünk rajta. Ha pedig túl keménynek érezzük, akkor egy kevés margarint, mézet vagy narancslét még hozzáadva lágyíthatjuk.

Ha kivettük a hűtőből, lisztezett gyúródeszkán vékonyra (3mm-0,5 cm) nyújtjuk és különböző formákat szaggatunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket, egymástól picit távolabb, mert oldalra és felfelé is meg szoktak dagadni sülés közben. Ha fényesre szeretnénk a tetejét, akkor kenjük meg  tojással a sütés előtt.

180 fokra előmelegített sütőben 8-10 percig sütjük. Nem szabad megvárni hogy a sütőben barnára süljön, mert akkor száraz és égett ízű lesz. Időben ki kell venni. Ekkor még puha lesz, de pár perc hűlés után megkeményedik és szépen le lehet szedni a sütőpapírról anélkül, hogy eltörne.

A cukormázhoz a tojásfehérjéket elkezdjük felverni a citromlével, miközben fokozatosan adagoljuk hozzá a porcukrot. Ételszínezékkel vagy kakaóporral színezhetjük. Egy zacskóba töltjük, aminek kivágjuk a sarkát és ezzel mintákat rajzolunk a mézeskalácsokra, majd száradni hagyjuk. Ha hígabbra keverjük, akkor nem minta rajzoláshoz, hanem teljes felületek bevonásához is lehet használni, amit utána cukorkával vagy magvakkal díszíthetünk.

No Comments

Leave a Reply