Hagymaleves teljes kiőrlésű, lenmagos ropogóssal

Hagymaleves teljes kiőrlésű, lenmagos ropogóssal

Az egyik kedvenc alacsony kalóriatartalmú ételem. Érdemes egyszerre nagyobb mennyiséget elkészíteni, és hűtőben tárolni.

Hozzávalók:

6 fej vöröshagyma
4 gerezd fokhagyma
1 ek étkezési keményítő
2 húsleveskocka
víz
só, vegeta ízlés szerint
metélőhagyma, petrezselyem

a lenmagos ropogóshoz:
fél bögre teljes kiőrlésű rozsliszt
1 ek lenmag
2 csipet só, bors
víz

4 nagy adag leves lesz belőle, adagonként kb 100 kcal.
A hagymákat megpucoljuk és vékony szeletekre vágjuk. (Ne pirítsuk meg olajon és a készítés során ne használjunk vajat, tejszínt se!) Feltesszük főni annyi vízzel, ami ellepi és hozzáadjuk a húsleveskockákat is. Ha szétfőtt, turmixgépbe öntjük, hozzáadjuk a fokhagyma gerezdeket és szétturmixoljuk. Visszaöntjük a lábasba, ha kell még sózzuk. Ha hígnak találjuk, 3 ek vízben feloldott 1 ek étkezési keményítőt öntsünk hozzá és forraljuk fel. Ha kész vegyük le a tűzről és keverjünk bele frissen egy kevés apróra vágott metélőhagymát és petrezselymet (1-1 ek).

A lenmagos ropogós a mikros módszerrel készül, hasonlóan a házi tortilla chipshez. Viszont margarin nélkül készítsük és fólialap helyett porcelán tányéron nyújtsuk el a kis körlapokat, majd abban mikrozzuk kb 2×30 másodpercig. A fólialap azért nem jó hozzá, mert ahogy tapasztaltam a teljes kiőrlésű rozsliszt, amit használtam, így zsiradék nélkül még a fóliához is odaragad. A sütési idő azért több, mert ezt nem kell olyan vékonyra nyújtani, mint a chipset. 4 db körlapot (4*8 kis háromszöget) készíthetünk belőle. 1 körlap kb 60 kcal.

Ha nincs kedved a ropogóssal pepecselni, akkor 1 szelet kenyeret kockákra vágva piríts meg vagy egyél mellé 1 szelet bolti teljes kiőrlésű kétszersültet.
Reszelt füstölt sajttal is finom, viszont azzal együtt jelentősen átléped a 200-at. 🙂

 

No Comments

Leave a Reply