Hal citrommártásban
Barnarizzsel és balzsamecetes salátával készítettem. Pikáns, mediterrán ízvilágú, így az olívabogyó jól passzol mellé.
Hozzávalók:
sült halhoz:
tetszőleges halfilé
só
durvára őrölt citrombors vagy tarkabors
1 ek olívaolajmártáshoz:
1 kisebb vöröshagyma
2 dl húsalaplé (1/2 leveskockából is készülhet)
2 dl főzőtejszín
2 ek vaj
1/2 pici citrom citrom reszelt héja és leve
3 ek liszt
ízlés szerint só, fehérbors
A halat a borssal, sóval előre bepácolhatjuk, majd kevés olívaolajon serpenyőben kisütjük. Érdemes kb 5-10 percig fedő alatt párolni, majd ha már megfőtt, akkor magasabb hőfokon megpirítani mindkét oldalát.
A citrommártáshoz a vöröshagymát apróra vágjuk és a vajon megpirítjuk. Felöntjük a húsalaplével és kb 10 percig főzzük. Az elforrt vizet pótoljuk. Levesszük a tűzről, szétturmixoljuk, majd visszatesszük főni. Hozzáöntjük a tejszínt, citromhéjat és belefacsarjuk a citrom levét is. Pár percig forraljuk, majd a kevés vízzel elkevert liszttel sűrítjük (folyamatos kevergetés közben hozzáöntjük és addig forraljuk míg besűrűsödik).
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. Ha nem lenne elég savanyú, teszünk bele még egy kis citromlét.
Tálaláskor forrón a halszeletekre öntjük.
Tipp: Nem baj, ha a citromtól kicsapódna a tejszín, a végén egy turmixolás megoldja a problémát.
No Comments