Házi tortilla chips sajtos, hagymás mártogatóssal

Házi tortilla chips sajtos, hagymás mártogatóssal

Nem mondom, hogy annyira egészséges lenne, hogy kétpofára lehet enni, mindenesetre lényegesen kevesebb zsírt tartalmaz, mint a bolti. 🙂 Azért jobb vigyázni vele, és nem megenni az egész tepsinyit, mert összesen kb 1350 kcal.  Azoknak a fogyózóknak is van egy jótanácsom, akik nem tudnak lemondani a tiltott ropogtatnivalóról: készítsétek el soook chilivel! Úgy tuti nem fogjátok elragadtatni magatokat és sokat enni belőle! 😀

Szerintem egyszerű elkészíteni ezzel a mikrós módszerrel, amit kitaláltam rá.
Hozzávalók:

10 dkg kukoricaliszt (vagy kb egy 2,5 dl-es bögrényi)
10 dkg finomliszt (vagy kb egy 2,5 dl-es bögrényi)
8 dkg margarin (1/3 kockamargarin)
1 kk só
1 kk sütőpor
ízlés szerint fűszerek: pl bors, oregano, bazsalikom, curry, chili, fokhagymapor
kb 2 dl forró víz
3 fólia lap

a mártogatóshoz:
1 tömlős sajtkrém
1 tejföl
1 tk fokhagymakrém
1 ek aprított metélőhagyma

 

A chipshez a liszteket a sóval, fűszerekkel, sütőporral elkeverjük. Hozzáadjuk az apróra darabolt margarint. Robotgéppel elkezdjük összedolgozni a tésztát fokozatosan adva hozzá a melegvizet. Ha nagyjából összeállt, akkor kézzel gyúrjuk tovább puha tésztává. Diónyi golyókat formázunk belőle.

Minden golyót 2 vastag (hőálló) fólialap közé teszünk, és olyan vékonyra elnyújtjuk, amennyire csak tudjuk. A felső fólialapot lehúzzuk és a tésztát késsel vagy pizza-, derelyevágóval 8 felé vágjuk csillag alakban. Betesszük a mikroba 30 mp-re. Nyilván a sütési idő a mikro teljesítményétől is függ, a lényeg, hogy éppen megsüljenek. Elég ha kifehérednek és felhólyagosodnak. Mikor kivesszük még puha, hajlíthatónak kell lennie (fél perc alatt úgyis megkeményedik, ahogy kihűl). Szépen leválik a fóliáról ( a nyers tésztát esélytelen lenne leszedni :)). Ne süssük tovább, mert nagyon száraz lesz, és az is előfordulhat, hogy kiderül a hőálló fóliánkról, hogy nem az. A műanyagos chips meg ‘nemfinom’. 😛

Célszerű 3 fólialappal dolgozni, így amíg az egyik adag 30 mp-es sütési idejét várjuk, addig a másik 2 fólia segítségével elő tudjuk készíteni a következőt és így gyorsan haladni.

A mikroból kivett chipseket egy sütőpapírral bélelt tepsire borítsuk. Ha minddel kész vagyunk, spricceljük meg olívaolaj spray-vel őket és szórjuk meg fűszerrel. Az olaj azért kell, hogy jól ráragadjon a fűszer.
Ha inkább kihagynánk az olajozást, akkor már az elején a tésztába gyúrjunk több fűszert.

Tegyük előmelegített sütőbe és rövid ideig süssük, épp annyira, hogy megpiruljanak.

A mártogatóshoz csak összekeverjük a hozzávalókat és kis tálban a chips mellé kínáljuk.

Update!
Ha nincs kedved még a sütővel is vacakolni, de azért ropogósra pirítva szereted, akkor olaj nélkül, forró serpenyőben süsd át egy kicsit míg megpirul!
Édes változatát megtalálod itt!

No Comments

Leave a Reply