Húsos holdak (mini húsos pite)

Húsos holdak (mini húsos pite)

Bármit tölthettek bele, amit szerettek vagy otthon találtok épp.

Hozzávalók (a képen látható mennyiséghez, kb 20 db-hoz – 1 tepsin fér el):

tésztához
4 csésze (40 dkg) liszt
1 csapott ek só
1 csapott ek sütőpor
1/2 kocka margarin
1/2 cs hideg víz
1 tojás a tetejére kenéshez

tölteléknek tetszés szerint bármi (zöldségek, sonka, máj, sajt, juhtúró, spenót, kapor és más zöldfűszerek), én a következőket tettem bele:
darálthús
apróra vágott gomba
apróra vágott vöröshagyma, fokhagyma
só, bors, curry
pici olaj

A töltelékhez a hozzávalókat serpenyőben megsütjük egy pici olajon. Hagyjuk hűlni, addig készítsük el a tésztát.

A tésztához az első három hozzávalót összekeverjük. Hozzátesszük a puha margarint apróra kockázva és összekeverjük, míg annyira felveszi a lisztet, hogy morzsás, durvára darált keksz jellegű állaga lesz. Ekkor öntjük hozzá a vizet apránként, közben folyamatosan gyúrva, míg összeáll a tészta. Elnyújtjuk olyan vékonyra, amilyenre tudjuk és kör alakban kiszaggatjuk. Én egy műzlis tálnál kisebb, de egy bögre pereménél nagyobb műanyag dobozt választottam ki és azzal szaggattam a köröket. Persze készíthetünk tetszés szerint kisebbeket, nagyobbakat is, de a nagyokkal könnyebb dolgozni. Minden kör közepébe tettem egy evőkanállal a töltelékből és félbehajtottam. A széleit először kézzel zártam össze, majd villával össze is nyomkodtam. Így lesz szép csíkos a pereme. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem őket és a tetejüket megkentem felvert tojással.

Előmelegített sütőben 200 fokon kb 15-20 percig sül pirosra. Ha olyan töltelék van benne, ami nyers, lassan sül, akkor inkább alacsonyabb hőfokon süssük, hosszabb ideig. (Forró olajban, serpenyőben is kisüthető.)

Melegen a legfinomabb, mustáros mártogatóst is tálaltam mellé.

No Comments

Leave a Reply