Kandírozott narancshéj

Kandírozott narancshéj

Érdemes felhasználni a pucolt narancshéjakat és kandírozott narancshéjat készíteni belőle. Jobb, mintha komposzt lenne belőle. Használható sütire, forró csokira, de csak úgy magában elrágcsálva is finom. 🙂 A készítés végén megmaradó narancsszirupból pedig finom limonádét lehet készíteni.

Hozzávalók:

20 dkg narancshéj (kb 3 nagy narancs héja)
20 dkg cukor
1/2l víz

A narancsokat alaposan meg kell mosni, majd a héjukat lepucolni és csíkokra vágni. A héjról a fehér részt is el kell távolítani, mert attól keserű lesz. Bár ha valaki szereti kesernyésen, akkor rajta is hagyhat egy keveset.
Fél liter vizet fel kell tenni forrni. Ha forr, beletenni a narancshéjakat és kb 5 percig főzni. Eztán a vizet kiönteni és a narancsokat hideg vízzel lehűteni. Ismét felforralni fél liter vizet, forráskor hozzáadni a cukrot és addig főzni míg elolvad. Beletenni a narancshéjakat és addig főzni lassú hőfokon, míg üveges lesz (1-2 óra).
Ha üveges, ki kell szedni egy sütőpapírra/zsírpapírra és hagyni megszáradni. Én a radiátorra tettem, másnapra keményre száradt.
Cukorba forgatva befőttes üvegekbe téve sokáig eláll.

A megmaradt cukorszirupot is érdemes félretenni egy másik üvegbe. Jól jöhet még! 🙂

Figyelem! Sok helyen, pl. hipermarketekben kapható narancsok kívülről kezelve vannak egy vegyszerrel, ami megakadályozza, hogy hamar megromoljanak. Érdemes nem ilyen helyről vett narancsból készíteni, vagy rákérdezni erre.

No Comments

Leave a Reply