Kínai édes-savanyú csirke

Kínai édes-savanyú csirke

Hiába mondja a szakács a Knorr édes-savanyú csirke reklámban, hogy “kicfiu, ilyet otthon nem lehet”! A jól ismert édes-savanyú csirke otthon is percek alatt elkészíthető és instant vacak sem kell hozzá. 🙂

Hozzávalók:

kevés olívaolaj (gyömbéres-citrusos fűszerolajat használtam)

1/2 kg csirkemell kockákra vágva
ízlés szerint só, bors
1 tojásfehérje
3 ek étkezési keményítő (vagy liszt)

2 db sárgarépa gyufaszálra vágva
2 db zöldhagyma gyufaszálra vágva
1 db nagy vöröshagyma nagyobb szeletekre vágva
1 doboz ananászkonzerv (a levét is tegyük félre egy csészébe)
esetleg 1 db piros pritaminpaprika
1 ek frissen reszelt gyömbér
1 ek sötét szójaszósz

szószhoz:
1 ek sötét szójaszósz
1/3 csésze ketchup
1/3 csésze almaecet
az ananászkonzerv leve
4-5 ek cukor
2 ek étkezési keményítő

A csirkemell kockákat sózzuk, borsozzuk és elkeverjük a tojásfehérjével és keményítővel. Állni hagyjuk -akár egy éjjelre is- majd egy serpenyőben egy kevés olívaolajat forrósítunk és beletesszük. Kevergetés nélkül hagyjuk, hogy az alja hirtelen pirosra süljön. Ekkor megfordítjuk és a másik felét is megpirítjuk. Kivesszük és félretesszük.

A serpenyőbe újra teszünk egy kis olívaolajat és forróra hevítjük. Beledobjuk a felaprított zöldségeket, gyömbért és meglocsoljuk a szójaszósszal. Ezt is magas hőfokon, hirtelen megpirítjuk. A zöldségeknek kívül barnára pirultnak, belül még roppanósnak kell lennie.

Hozzáadjuk a csirkemellet és ráöntjük a szósz hozzávalóit (érdemes előtte alaposan elkeverni őket egy tálban). Addig forraljuk folyamatos kevergetés mellett, míg sűrű szósz nem lesz belőle.

Aki szereti, szórja meg egy kis chilivel is, vagy adjon a szószhoz egy kevés édes-savanyú gyömbéres chili szószt a végén.

No Comments

Leave a Reply