Kínai szilvaszószos húsgombócok

Kínai szilvaszószos húsgombócok

Aki szereti a paradicsomos húsgombócot, annak ez is tetszeni fog. De még annak is, aki nem! 🙂 A paradicsomos társánál sokkal pikánsabb, fűszeresebb, édes-savanyú.

Minden évben teszek el szilvaszószt, később többféle étel elkészítéséhez is ezt használom fel. Nagyon gyorsan összedobható vele egy különleges ebéd/vacsora. Ehhez a húsgombóchoz egy külföldi weboldalról kaptam ötletet…igaz ott szilvalekvárral készült. Milyen jó, hogy én a saját szilvaszószomat is felhasználhatom hozzá! 🙂

Hozzávalók:

diónyi fasírt gombócok az itt olvasható fűszerezéssel
pici olívaolaj

szilvaszószhoz:
1 kis üveg kínai szilvaszósz (vagy szilvalekvár)
2 ek szójaszósz
1 tk balzsamecet
3 ek méz (vagy ízlés szerint)
2 tk reszelt gyömbér
csipet kínai ötfűszer keverék
ízlés szerint só, bors, chili pehely
pici víz

A húsgombócokat egy serpenyőben megpirítjuk az olívaolajon, majd kiszedjük. Ha úgy tetszik, akkor kis nyársakra szurkálhatjuk őket sorban. Egy nyársra 4-5 darabot.
A szilvaszószt krémesre turmixoljuk és a serpenyőbe öntjük. A többi hozzávalóval alaposan összeforraljuk. Visszatesszük a húsgombócokat és összeforgatjuk.

Rizzsel vagy rizstésztával, korianderrel vagy aprított újhagymával megszórva tálaljuk.

Tipp: Ha nincs szilvaszósz, akkor elkészíthető szilvalekvárból is, persze akkor elég kevesebb mézet tenni bele. A fenti hozzávalók mellett ekkor mehet még bele némi vöröshagyma és fokhagyma is, majd így összefőzni és turmixolni.

No Comments

Leave a Reply