Mágneses fűszertartó DIY

Mágneses fűszertartó DIY

Ezer éve szeretnék már egy mágneses fűszertartót. A legjobb benne, hogy ha elég nagy, akkor jegyzetpapírt is fogathatsz rá hűtőmágnessel vagy mágneses tollal. Így hagyhatsz a családtagoknak üzenetet vagy összeírhatod rá a bevásárlólistát.
De mivel elég drágák, így egy akkora, amin az összes fűszerem tárolni tudom, tuti csődbe vitt volna. 🙂 Ezért szépen lassan, havonta összevásároltam a hozzávalókat egy sajáthoz (és megrajzoltam a tervet), amit itthon barkácsoltunk össze.
Tudom, sokan szerettetek volna hasonlót és előre kértétek, hogy ha egyszer meglesz, akkor írjam össze, hogy mit és hol lehet kedvező áron kapni. Van, amit nem is olyan könnyű beszerezni (van, amit pedig olcsón nehéz), ezért most elárulom én honnan kerítettem elő. Még van idő karácsonyig…ha sokat emlegetitek otthon, talán a párotok készít egyet ajándékba. Vagy az esetlegesen megmaradó fémlapból több kisebbet is összedobhattok másoknak ajándék gyanánt.

Először is, hogy lásd mennyit spórolhatsz és hogy mit vegyél figyelembe, mikor döntesz:

– Egy darab kész fém mágneses fűszertartó üveg kb 500-700 ft/db. Csak az üveg! pl.: http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=206728
– Ha egyforma, fűszertartó méretű, üres üvegcséket szeretnél venni, annak most a neten úgy 400-800 ft/db körül mozog az ára. Esetleg gyűjthetsz össze több kis paradicsomos, tormás stb. üveget. Az üveg alapanyagú tárolót viszont én végül ki is lőttem, több okból is: drága, törékeny, nehéz (sok mágnes kell, hogy megtartsa).
– Ehhez jönne még a mágneslap, vagy pedig eleve mágneslappal együtt kellene venni egy előregyártott több darabos fűszertároló szettet, aminek elég húzós ára van. És ilyet persze csak adott mennyiségű (általában 6-9) fűszerdobozzal gyártanak.
– Megoldás még, hogy tartónak bútorlapot vagy farost lemezt veszel és lekened mágnesfestékkel: pl.: http://rayher.hu/hun/index.php?page=termekek&id=3881100
Ez szintén elég drága. Ráadásul ne hidd, hogy egy rétegben elég lesz lekenni! Kellhet 4-5 réteg is, hogy annyira mágneses legyen, hogy megtartson egy dobozkát. Igaz ekkor a mágnes árát megspórolhatod.

Ezért én a következőket szereztem be:

– 100 ml-es műanyag, átlátszó kozmetikai tégelyek. 78ft/db

Ha jól emlékszem a fenti ár nettó, és természetesen a szállítási költségekről se feledkezzetek meg, bármit is rendeltek.
http://www.instructus.hu/index.php/tegelyek/kozmetikai-tegely

Esetleg próbálkozhatsz beszerezni hasonló tégelyt gyógyszertárban is. Én ezzel nagyon meg vagyok elégedve, mert jó minőségű, vastag falú, nem hajlik és a menete is jól tekerhető.

– 6×1 mm-es mágnesek (20 db/csomag). kb 40 ft/db

http://rayher.hu/hun/index.php?page=search&searchstr=m%C3%A1gnes
A fenti linkről választhatsz kisebbet, nagyobbat is tetszés szerint. Szerintem ez a kis méretű 20-as csomag éri meg a legjobban árban. Üvegenként 2-3 db-ot kell elhasználni, attól függően, hogy mennyire súlyos fűszert töltesz bele. Pl. egy teli doboz kömény vagy bors 3-at igényel, de egy teli doboz oreganonak elég a 2. Ahogy tapasztaltuk és ésszerű is, 2 vagy 3 db kicsi – arányosan elosztva az üvegre ragasztott – mágnes stabilabban is tart, mint 1 db nagyobb az üveg közepén.

– 1 db Loctite Superbond Pillanatragasztó. 500 ft

http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=50235
Iszonyú erős és azonnal ragad, tökéletes a fém és műanyag egymáshoz ragasztásához.

– 1 db vas-, acél- vagy bármilyen mágnesezhető fémlap. 1×1 m, 0,5 mm kb 1500 ft.

http://iszeged.hu/info/zenta-acel-vas-es-muszaki-kereskedes Szegeden őket ajánlom.
Ezt a legmacerásabb beszerezni, mert általában nagy (minimum 2×2 vagy 2x1m-es) lapokban, 0,5-2,5 mm-es vastagságokban lehet kapni a vasboltokban. Persze el nem vágják. Praktiker, Obi, Baumax és a többi barkácsáruház felejtős…nem lehet kapni náluk, néznek rád, hogy mégis mit akarsz…
Célszerű a vásárláshoz vinni egy kész mágneses dobozt valami nehezebb fűszerrel és kipróbálni, hogy mennyire tapad a lapra. Én attól féltem, hogy a legvékonyabb, 0,5 mm vastagságú nem lesz elég erős a mágnesezéshez, és túl sérülékeny, hajlékony. Nos, az üvegek szépen rátapadnak és ami a legjobb, hogy az én 2m hosszú vaslapomat – köszönhetően annak, hogy vékony – szépen össze lehetett tekerni és kocsiban szállítani. Ami ugye nem hátrány. 🙂 + Elég vékony ahhoz, hogy nem kell más eszköz a vágásához, mint egy lemezvágó olló.
Ha nem lenne otthon: http://www.praktikerwebshop.hu/kereses/?keresett=lemezv%E1g%F3&op=kereses&k_talalat=&k_rendez=&k_irany=

Összeállítás:

1. A mágneseket a dobozok aljára ragasztod a pillanatragasztóval – 2 vagy 3 mágnes/doboz és megtöltöd fűszerrel. Nagyon pici csepp kell csak a ragasztóból. Készíts ki előre pár zsepit, ha az ujjadra menne a ragasztó, azonnal zsepin töröld le, mielőtt még hozzányúlnál valamelyik másik ujjaddal. 😀

2. A fémlapból tetszőleges méretűt vagy alakút vágsz le lemezvágó ollóval (vagy vágatsz – itt már szükség lehet a férfisegítségre). Mivel -ha nem vagy elég óvatos- a vágás elég cakkosra és élesre sikerülhet, érdemes a végén óvatosan kikalapálni a kisebb dudorokat (vágódeszkát használtam alátétnek a kalapáláshoz 😛 ) és erős szemcseméretű, fémhez való csiszolópapírral alaposan átdörzsölni a széleket. Erre is volt női praktika – műköröm építéshez használt körömcsiszoló géppel, durva szemcséjű csiszolópapíros fejjel átmentem a széleken. :)))
Miután kész, alaposan letisztítottuk, megpucoltuk a rozsdás részektől és pici olajjal átitatott papírtörlővel áttöröltük.

3. A fémlapot tetszés szerint csavarokkal rögtön a falra rögzíted; képkeretbe teszed és fellógatod; vagy előbb farost lemezre, bútorlapra szegeled/ragasztod és utána a falra fogatod. Mi egy egyszerű polcot készítettünk erre a célra, aminek a tetején így néhány cserepes fűszernövényt és fűszerolajos üveget is lehet tárolni.

+1. A fémlapot esetleg tetszés szerint le is festheted, akár zománcfestékkel, akár táblafestékkel. Krétával így írni, rajzolni is tudsz rá vagy a dobozok alá írni a fűszerek nevét. Ha nem a lapra szeretnél írni, akkor a dobozokat is felcímkézheted, felmatricázhatod. Előre vágott matricát (etikett) – akár kör alakút is – írószerben lehet kapni.

Nem vagyok sem asztalos, nem barkácsmester, biztos vagyok benne, hogy hozzáértő kezek ennél szebbet, jobbat is tudnak készíteni, de azért leírom azt is, hogy az egyszerű kis polchoz mit használtunk fel:

– 2 db fehér bútorlap méretre vágatva (nálam 170×30 cm és 170×15 cm), élfóliázva. 2000 ft

Ezt pl a barkácsáruházakból lehet beszerezni, Obiban és Baumaxban tuti vágnak méretre. Kb 1500-2000 ft a fehér bútorlap négyzetmétere (ez a legolcsóbb).

– 3 db vastagabb, erős, több lyukú polctartó sarokvas. kb 250ft/db

Ilyesmi: http://www.butor-szerelveny.hu/index.php?inc=product&ref=1375
Praktikerből, Obiból 160-400 ft-ig többféléből választhatsz.

– 1 csomag 2cm hosszú vagy kisebb szeg, ha a fémlapot felszegelni szeretnéd. kb 200ft

– 1 csomag pozdorja csavar a sarokvas lyukméretéhez (kb 4,5×15 mm-es). kb 500 ft

– falra rögzítéshez tetszőleges megoldás.

Pl. 2 db falhorog tiplivel (http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=146583) + képakasztó karika
vagy bútorakasztó fül (http://www.praktikerwebshop.hu/termekek/?id=184194)

 

Remélem sokan elkészítitek és hasznát veszitek a konyhában! Ha van valami jó ötletetek, megoldásotok a barkácsolás során, írjátok meg! 🙂

2 hozzászólás

 • Barna Tamás on 2014-02-03

  Kedves Szerkesztő!

  Szeretnék javasolni egy egyszerű és csodaszép megoldást a fémlapok helyett. Ez a Mágnesfal azaz a mágnesezhető simítótapasz. Itt tudtok utána nézni.
  http://www.magnesfal.hu

  Üdv, Barna Tamás

  • gyongy on 2014-02-04

   Kedves Tamás!
   Köszönöm szépen az ötletet, nagyon jónak tűnik. 🙂
   Reméljük hasznára lesz ez a tipp azoknak, akik el szeretnék készíteni a fűszertartót!
   Üdv.: Gyöngy

Leave a Reply