Mindenmentes tortalap (tej-, tojás-, gluténmentes)

Mindenmentes tortalap (tej-, tojás-, gluténmentes)

Akár a cukrot is el lehet hagyni belőle. Viszont egy normál sütihez képest akkor is jóval alacsonyabb a cukortartalma, ha azt a keveset, amit  a recept ír beleteszitek. 🙂

A tortalap elkészíthető sima búzaliszttel is. 1 éves szülinapra mindkét formában adható.

Hozzávalók (15 cm-es tortaformához):

25 dkg gluténmentes lisztkeverék (pl. ez: http://bevasarlas.tesco.hu/hu-HU/ProductDetail/ProductDetail/2004120273847)
5 dkg cukor
5 ek olaj
1 csapott tk szódabikarbóna
2 csapott tk sima vagy foszfátmentes sütőpor (utóbbi bioboltokban kapható)
1,5 tk ecet
2 és 1/4 csésze víz (2 dl-es csésze)

esetleg:
fél (kezeletlen) citrom héja
2 ek frissen facsart citromlé
vanília vagy kakaópor ízesíteni, színezni

A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, cukorral (esetleg citromhéjjal). Egy bögrében elkeverjük a nedves hozzávalókat is a víz kivételével: olajat, ecetet, citromlét, majd a lisztes keverékhez öntjük. Fokozatosan öntve és keverve hozzáadjuk a vizet.

Olajjal kikent, kilisztezett tortaformába kanalazzuk és elegyengetjük. 180 fokra előmelegített sütőben kb 40 percig, tűpróbáig sütjük. (A tészta vastagságától függ. Ha már kezd pirulni a teteje, akkor általában jó.)

Ne lepődj meg, ez a tortalap sokkal tömörebb, mint egy normál piskóta. Én jobban szeretem az ilyen állagú tortalapot, mert a krémtől úgyis felpuhul, de legalább lesz tartása a sütinek.

Figyelem!

– Ha gluténmentes lisztet használsz, nézd meg az összetevőket! Ha babának készül, akkor csak olyan adalékokból álljon, amit már korábban is evett és/vagy ártalmatlanok (pl rizsliszt, kukoricaliszt, stb). Ha tartalmaz csillagfürtöt (lupin fehérje), akkor inkább ne használd, ugyanis ez kb ugyanannyira veszélyes allergén, mint a mogyoró. Sajnos sok gluténmentes lisztkeverék tartalmazza.

– A citromokat vegyszerrel szokták kezelni, hogy tovább elálljon. Babáknak csak a kezeletlen citrom héját ajánlom vagy hagyd ki a héjat és csak a levéből tegyél a tésztába.

– A cukor helyettesíthető édesítőszerrel is, de babának én inkább cukrot szoktam bele tenni.

8 hozzászólás

  • Bea on 2015-05-01

    Bocs, nagyobb tortaformaba raktam. Elnézést kerek.

    • Gyöngy on 2015-05-01

      Ha nem a kis tortaformában sütötted meg, hanem a nagyban, akkor esetleg próbálj meg valami kerek dobozzal, fém formával kivágni a tésztából 3 körlapot és készíts úgy egy pici tortát. Babának az is megteszi. 🙂 Vagy süss hozzá még 2 lapot.

      • Névtelen on 2015-05-01

        Es ha dupla mennyiséggel készítem el akkor működni fog? Esetleg tovabb kell sütni?
        Mar megettük félig az előző adagot:)

        • Gyöngy on 2015-05-01

          Huu, most igy fejbol nem tudom. De tippre a nagy tortaformahoz minimum 2,5 vagy 3-szoros mennyisegu teszta kellene. Az ilyen sok teszta nagyon nehezen sul at, igy en sokkal alacsonyabb hofokon (150 fok) sutnem lassacskan, tobb ideig.
          De ha biztosra akarsz menni, akkor keverd be a 3x mennyisegu tesztat egyben, de kulon lapokban susd ki 3 részre osztva. En inkabb igy csinalnam, mert egyenletesebbek lesznek a lapok is. Nem puposodik fel a piskota es tutira atsul. A 3 reszre vagassal se kell bajlodni es a torta is szebb lesz. 🙂 Igy mehet kb 180 fokon, de nezz ra tobbszor, nehogy megegjen. Mert igy hamar at fog sulni egy lap.

  • Adri on 2015-09-13

    Biztos ilyen sok víz kell bele? Mindenből annyit tettem bele, ami írva van, de kb palacsintasűrűségű lett a tészta és 60 perc után is nyers még…

    • Gyöngy on 2015-09-13

      Igen, ennyi víz kell bele, rengetegszer megsütöttem akkoriban, ismerősöknek is. 🙂
      Biztosan ugyanazt a lisztkeveréket használtad, mint én? Mert ez magas keményítőtartalmú liszt, elég sok vizet felvesz. De most megnéztem neked, egy sima rozsliszt is kb 1 és 3/4 – 2 csészényit felvesz, hogy megfelelő állagú legyen.

      Próbáld meg, hogy kevesebb vizet adsz hozzá először és kevergetés közben fokozatosan adsz még hozzá épp annyit, hogy jó sűrű, galuska állagú legyen. (Nekem kb olyan kemény volt, hogy kanalazni tudtam és a tetejét vizes kanállal kellett simára kentem, mert magától nem folyt teljesen szét.) Úgy jó lesz.

  • Kriszti on 2016-07-17

    Picike kis kerdes, ha sima buzalisztbol keszitem, akkor is ennyi viz kell hozza? koszonom

    • Gyöngy on 2016-07-18

      Sajnos nem tudom, de én annyi vizet adnék hozzá, hogy nagyon sűrű krém állagú legyen (kb mint ami kenhető krém). A sima liszt nem olyan drága, hogy ne érjen meg egy próbát. 🙂

Leave a Reply to Gyöngy

Cancel reply