Napocska játszószőnyeg felhő párnával

Napocska játszószőnyeg felhő párnával

Nagy kedvenc lett ez a “minden az egyben” napocska:
– földre teríthető hempergő játszószőnyeg
– játéktároló batyu és
– paplan felhő párnával

Nem csak addig lehet kihasználni, míg a baba csak ülve, fekve játszik, hanem később is, mikor már kúszik-mászik. A napocska sugaraival, a színes szalagokkal hosszú ideig elbabrálnak a babák. 🙂 De jól jön nagyobb gyerekeknek is a földre terítve. Ráadásul ha a szalagok mentén vagy a peremébe zsinórt húzunk, akkor egy mozdulattal össze lehet húzni kis batyuvá, belülre csomagolva a játékokat és a felhő párnát. Ugye senkit sem kell meggyőznöm, hogy ez milyen jól jön, ha hirtelen vendégek ugranak be? 😛
Utazáskor is könnyen szállíthatjuk benne a pici legkedvesebb játékait és egyben egy takarót és aranyos párnát a délutáni alváshoz. 🙂

Én egy régi, rossz állapotú, már nem használt paplant (bélésnek) és egy régi párnát (töltet) hasznosítottam újra. A napocska huzata készülhet egy nagy sárga lepedőből. Én ehhez egy narancssárga pamutvászon anyagot választottam, a hátulja pedig szafari mintás anyagból készült. Így lehet cserélgetni, hogy melyik fele legyen felül.

Hozzávalók:

– egy paplan méretű bélésanyag, lehetőleg steppelt – a napocskához
– 2 paplan méretű agyagdarab – a napocska huzata (eleje+hátulja) lesz
– bélésanyag a párnába
– anyag a párnahuzathoz. Én most egy felhő mintás foltos régi paplanhuzatot vágtam fel, de szerintem sokkal szebb lenne valamilyen pihepuha, bolyhos fehér anyagból készítve.
– filc anyagdarabok – szemeknek, szájnak
– színes szalagok – a napocska sugarainak és a felhőből lelógó “szivárványnak”
– varrógép, tű, gombostű, színes cérnák, olló
– zsinór – a batyut összehúzni

A szivárványos felhő párna elkészítése:

1.) Kivágjuk az anyagokat. 2 darab felhőt, a szemeket, szájat. A szemeket és a szájat kézzel vagy géppel felvarrjuk a felhő elejének szánt anyagra. Darabokat vágunk a színes szalagokból. A végükre csomót kötünk vagy picit megolvasztjuk gyufával, hogy ne rojtolódjanak.
2.) A szalagokat a helyükre tűzdeljük a képen látható módon a felhő elejének szánt anyag színére. Erre rátesszük a hátuljának szánt anyagot (tehát a 2 anyag a színével lesz összefordítva, köztük a szalagok), majd levarrjuk körben. Egy lyukat hagyunk, amin a kezünk befér, ezen keresztül kifordítjuk.
Tipp: érdemes a lyukat alul hagyni, ezen az egyenes részen könnyebb lesz majd bevarrni. (A képen piros szaggatott vonal.)
3.) A lyukon keresztül megtöltjük a párnát a béléssel, majd bevarrjuk a lyukat. (Belülre, egymásra hajtjuk az anyagszéleket és egy csíkkal levarrjuk kívülről.)
Tipp: a párnát érdemes jó nagyra készíteni (kb 50cm szélesre.), így könnyebb a kanyarulatok mentén a géppel haladni. A felhő íveit hullámvonalban, ívesen varrjuk és ne hegyesen, mert úgy kifordítva nagyon csúnyán ráncolódna.

A napocska elkészítése:

1.) Egymásra terítjük a napocska elejének és hátuljának szánt anyagot. Négybe hajtjuk és ollóval lekerekítjük a sarkait. Így tetszés szerint egy kör vagy ellipszis alakú napocskát kapunk.
2.) Kivágjuk a napocska szemeit, száját filcből. Darabokra vágjuk a színes szalagokat is.
3.) Sűrű cikkcakk öltéssel a helyükre varrjuk a szemeket, szájat.
4.) A napocska szélére tűzdeljük körbe-körbe a szalagokat. Lehet változatosan, némelyiket félbehajtva bevarrni, némelyiket lógni hagyni vagy csomót kötni a végére. Ezután leterítjük alulra a bélést, fölé a napocska elejére szánt anyagot, amire feltűztük a szalagokat, majd erre a napocska hátuljának szánt anyagot. Az elejének és hátuljának szánt anyag színnel egymás felé fordítva legyen a bélésre terítve – közte a szalagokkal. Így varrjuk a szélét körbe, egy lyukat hagyva, amin majd kifordítjuk. Kifordítjuk, bevarrjuk a lyukat.
5.) Ezután pár centire a szélétől körbevarrhatjuk még egy csíkkal, így biztosan nem fog elmozdulni majd a bélés.  Ha játéktároló batyuként is szeretnénk használni, akkor fűzzünk bele zsinórt. Ezt nem muszáj minden szalagba, elég csak a kisebbekbe befűzni. Vagy a túl bő, laza szalagokra csomót kötni, hogy szűkebbek legyenek. Ezzel batyuvá tudjuk összehúzni a szőnyeget, belepakolva a párnát és játékokat.

 

Íme a kész paplan, párna és a szabásminta:

No Comments

Leave a Reply