Narancsos, gyömbéres kacsa

Narancsos, gyömbéres kacsa

A felhasznált narancsok héját ne dobjuk ki, hanem szárítsuk meg. Mert bár a ‘narancsbőrt’ általában nem szeretjük, de egy jó narancsos bőrradírnak jó hasznát vesszük. 🙂

Hozzávalók:

fél kacsa
só, bors ízlés szerint
1 alma
1 narancs
1 vöröshagyma
1 dl fehérbor

narancsszószhoz:
2 narancs leve
1 ek reszelt gyömbér
1 ek étkezési keményítő 1 dl vízzel jól elkeverve
1 ek citromlé
2 ek cukor

A kacsát feldaraboljuk, a vastagabb zsíros részeket kockákra vágjuk, sózzuk, borsozzuk. Kacsazsírral kikent tepsibe tesszük, alulra a tepertőnek való zsíros részeket. A mell, comb bőrét bevagdossuk, majd ezeket + a szárnyat is beletesszük a tepsibe. Alufóliával lefedve pároljuk. Addig a fenti gyümölcsöket, hagymát felkockázzuk.

Kb 3/4 óra múlva kisül a zsírja, ezt óvatosan leöntjük egy edénybe. Csak egy kevés zsírt hagyunk alatta, a darabolt gyümölcsöket pedig öntsük a hús mellé a tepsibe 1 dl fehérborral. Meglocsoljuk az egész tetejét a narancsszósz felével és tovább pároljuk alufólia alatt 15 percig.
Ha a hús jó puha, levesszük az alufóliát a tepsiről és a húsról a narancsszeleteket, hogy szépen meg tudjon pirulni a bőre. A narancsszósszal újra meglocsoljuk és visszatesszük. Addig sütjük, míg ropogós lesz a bőre.

Hagymás törtburgonyával tálaljuk.

No Comments

Leave a Reply