Narancsos mákos keksz

Narancsos mákos keksz

Ennek a keksznek a tésztája lefagyasztható, így egyszerre többet érdemes készíteni belőle, majd a fagyasztóból kivéve pikk-pakk bedobni a sütőbe, ha épp szükség van rá.

Hozzávalók:

3 csésze liszt
1 csésze cukor
2 tojás sárgája
1/3 tk só
1/3 tk sütőpor
1 db (10 dkg) vaj
1 ek reszelt narancs + 1 ek citromhéj (de készíthető egyféléből is)
kb 2 ek narancs rost
1 ek mák
1 ek kandírozott narancshéj (elhagyható)
1 tk reszelt gyömbér (elhagyható)
annyi narancs és/vagy citromlé, hogy jól gyúrható, puha tésztává összeálljon (kb 1/3 csésze)

A narancsokat (mérettől függően kb 1-3 db) alaposan megmossuk és a héjukat lereszeljük. A levüket kifacsarjuk, leszűrjük. A facsaróban és a szűrés során fennmaradt rostot is felhasználjuk! Ha nem jönne össze elég rost, az sem baj, a narancslétől és héjtól is finom ízt kap.

A cukrot alaposan kikeverjük a tojásokkal és a puha vajjal. Egy másik tálban a többi hozzávalót is alaposan összekeverjük (a narancs/citromlé kivételével). A tojásos masszát is belekeverjük és folyamatos gyúrás közben, lassan adagolunk hozzá annyi citrom/narancslét, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. Ha túl puha lenne, mehet még hozzá egy pici liszt.

Hurkát formázunk belőle, fóliába  csomagoljuk és betesszük a fagyasztóba 1-2 órára. Ha már keményre, szépen szeletelhetőre hűlt, akkor kivesszük és vékony szeleteket vágunk belőle (érdemes a képen láthatónál esetleg egy picit vékonyabbat vágni, úgy szebben átsül). Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Nem kell túl sok helyet hagyni köztük…nem dagadnak meg.

180 fokon kb 15 percig sütjük. Akkor jó, ha a széleik, aljuk már aranybarnák és kicsit még puhák. Kivéve a sütőből hagyjuk picit kihűlni, aztán szedjük le a tepsiről, mert ha kihűl. akkor keményedik meg.

 

 

No Comments

Leave a Reply