Nyálkendő babáknak DIY

Nyálkendő babáknak DIY

Fogzó, nyáladzó babáknak praktikus nyálkendőt készíteni. Nem lesz nyálas a ruhácskája és ráadásul jól is mutat. 🙂 Készíthetsz sima kendőt, én egy kis gallért is közé varrtam, hogy elegáns legyen. 🙂

Hozzávalók:

– anyag a kendő elejéhez és hátuljához (lehet egyforma is) + levágott gallér egy régi ingről (de magad is megvarrhatod)
– tű, cérna
– tépőzár, gomb vagy patent

Elkészítése:

1. vágjuk ki a kendő elejének és hátuljának szánt anyagot. Egy kis varrásráhagyást hagyjunk!
2. Fordítsuk a 2 anyagot színnel egymás felé, tehát kívül legyen a visszájuk.
Ha van gallér, akkor tűzzük be a megfelelő helyre, ügyelve rá, hogy most kifordítva áll a kendő. Figyelem! A képen csak az látható, hogy hogyan tegyük be a gallért a 2 anyag közé! Tehát ne felül legyen a gallér, hanem közöttük!
Varrjuk körbe a széleket, de hagyjunk egy kis lyukat, amin ki tudjuk fordítani. (célszerű valamelyik egyenes szakaszon)
3. Fordítsuk ki, varrjuk le a lyukat, belülre hajtva ezen a kis szakaszon az anyagszéleket. Még egyszer körbevarrhatjuk egy dísztűzéssel, kb fél cm-re a szélétől.
4. Varrjunk rá gombot vagy tépőzárat, amivel bekapcsolhatjuk hátul. A tépőzár irritálhatja a bőrt, a gombot pedig a baba lenyelheti, ha leesik, ezért szerintem a legpraktikusabb a patent.

Többféle színben érdemes elkészíteni, így mind passzol valamelyik ruhához. Ráadásul úgyis gyakran kell cserélni, mosni. A kendőre lehet kis csokornyakkendőt is varrni, esetleg kislánynak virágot, masnit, fodrot a szélére … a fantáziátokra bízom! 🙂

Készíthetsz hozzá passzoló sapkát is! 🙂

2 hozzászólás

 • Erika on 2014-09-05

  Nagyszerű ötlet. Azt kérdezném, ha háromszögnek nevezzük a kendőt, akkor hány cm a hosszabb és két rövidebb oldala?
  Az ívet persze majd beleszabnám. 8 hetes az unokám. Ajándék lenne. Köszönöm a választ.

  • Gyöngy on 2014-09-05

   A kisebb méretnél 34 cm a hosszabb oldal (egyenesen mérve, ebből kell lekerekíteni az ívet) és 25 cm a rövidebb. Ez az én babámnak úgy 3 hónaposan már jó volt, de még most 9 hónaposan is kényelmes. Ez a dupla patentnak köszönhető (a képen látható – egyik felén 2, másikon 1 patent van), mert így lehet szorosabbra és tágabbra állítani. 8 hetes babának talán pár centivel kisebbet érdemes csinálni, ugyanígy dupla patenttal. Esetleg le lehet mérni körben nagyon lazán a baba nyakát és ahhoz igazítani (pár centit rá kell számolni a varrásráhagyás, kifordítás és a patentok miatt – kb 8cm-t).

   A nagyobb méret pedig 40x30cm, ezt úgy tippelem, hogy kb 9 hónapos kortól 1,5 éves korig jó lehet.

   Remélem jól fog sikerülni! 🙂

Leave a Reply