Oreo torta

Oreo kedvelőknek ajánlom. De biztos, hogy az is szeretni fogja, aki nem is ismeri az oreo kekszet. Nem túl émelyítő, nem túl vajas, nehéz krémmel van töltve, hanem inkább könnyed, kakaós-tejszínes. Persze én nem igazán szeretem a túl édes sütiket, talán ezért vagyok elfogult.
Mivel nem kaptam eredeti oreo kekszet, így a Lidl-ben kapható Neo kekszből (dobozos, 25 db-os) készítettem.

Hozzávalók (28 cm-es tortaformához):

Sötét kakaós tortalaphoz:
2,5 cs cukor
2,5 cs liszt
1,25 cs kakaópor
2 tk sütőpor
2 tk szódabikarbóna
1 tk só
3 nagy tojás
1,5 cs tej
3/4 cs olaj
3 tk vanília aroma
1/2 cs meleg víz

Krémhez:
kb 6 dl Hulala habtejszín
1 tk vanília aroma
1 db (10 dkg) vaj
1 csésze porcukor

+ 1 cs (25 db) oreo (Lidl Neo) keksz a következőképpen elosztva:
8 db a tetejére felekbe vágva (elég 6 is)
a maradék apróra tördelve a krémbe

esetleg 1 tábla étcsoki a díszítéshez

3 részletben elkészítjük a kakaós tortalapot.
Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A por állagú hozzávalókat alaposan elkeverjük (első 6). Majd robotgéppel folyamatosan kevergetve hozzáadjuk a többit is. Híg, folyós tésztát kell kapnunk. Egy csatos, kerek tortaformát jól kivajazunk és megszórunk kakaóporral. Beleöntjük a tészta 1/3-át (kb 2 nagy merőkanálnyi) és betesszük sülni. 20 percig (vagy tűpróbáig) sütjük. Kivesszük hűlni, betakarjuk egy konyharuhával, majd elkészítjük ugyanígy a maradék 3 lapot is.
Megjegyzés: Ne próbáld meg egyben kisütni, mert a széle megég, mire a közepe és belseje egyáltalán megsül, ráadásul nem lesz egyenletes, hanem feldagad és kireped a közepe. Ha mégis ezzel próbálkoznál, akkor nagyon alacsony hőfokon próbáld sütni sokkal több ideig, mert vastag a tésztaréteg, aminek át kell sülnie.

Amíg a tortalap sül, elkészítjük a krém(ek)et.
8 db kekszeket félbevágunk (talán könnyebb kézzel törni). Ez kerül a torta tetejére majd. A maradékot és ami széttöredezett apróra törjük. Ez a krémbe fog kerülni.
A tejszínt keményre felverjük robotgéppel 1 tk vanília aromával. Elfelezzük. Fele a belsejébe kerül a tortalapok közé, felével pedig bevonjuk majd.
Vajkrémet készítünk: a puha vajat jól kikeverjük a porcukorral.
– A felvert vaníliás tejszín egyik feléhez hozzáadjuk a vajkrémet, jól eldolgozzuk, majd belekeverjük az összetört oreo kekszeket.
– A másik felét simán meghagyjuk a bevonáshoz.
Mindkettőt érdemes kicsit hűtőbe tenni, hogy keményebb legyen.

Ha a lapok is és a krém is kihűlt, összeállítjuk a tortát:
A 3 réteg tortalapot egymásra tesszük, közé kenve a kekszdarabos krémet. A tetejét és oldalát is bevonjuk a vaníliás tejszínhabbal. Tetszés szerint díszítjük. Én szobahőmérsékletű étcsokit reszeltem le és ezt nyomkodtam az oldalára. A tetejét a széle felé ritkulva megszórtam kakaóporral. Habzsákkal kis gombócokat nyomtam rá és ebbe beleszúrtam 1-1 fél kekszet.
Persze díszíthetitek kekszmorzsával, kekszdarabokkal is.

Jó nagy tortát készítsetek, mert hamar elfogy! 🙂

 

2 hozzászólás

  • Erdei Laura on 2014-12-03

    Mi az hogy csomag??? 😮

  • Gyöngy Gora on 2014-12-06

    A Cs=csésze. 2dl-es csésze. Csak a keksznél csomag természetesen. 😉

Leave a Reply to Gyöngy Gora

Cancel reply