Papadam

Az indiai papad vagy papadam egy indiai lapos kenyér. Ropogós, snackszerű. Előételnek ajánlom valamilyen mártogatóssal, pl. menta koriander raita-val.
Hozzávalók:

2 csésze lencseliszt (én csicseriborsó lisztből készítettem. sima liszt is jó, de érdemes inkább valamilyen ropogósabbat, pl rizslisztet választani)
1 tk köménymag egészben
1/2 tk édeskömény mag egészben
ízlés szerint durvára őrölt bors
1 tk asafoetida (fűszerkeverék. elhagyható)
1/2 tk só
1 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
kb 1/2 cs víz
kevés ola

A száraz hozzávalókat alaposan összekeverjük, majd lassan adagolva hozzá a vizet (annyit hogy összeálljon) kemény tésztává gyúrjuk. Ne legyen túl vizes. Inkább olajos kézzel (gyakran meglocsolva a tenyerünket) gyúrjuk ha nem akar szép sima lenni. Ha összeállt hengert formálunk belőle, majd szeleteket vágunk. A szeleteket sima, megolajozott felületen (asztallap, gránitlap, szilikon sütőlap sima fele) olyan vékony körökké nyújtjuk, amilyenné  csak tudjuk.
Az sütés számtalan módon történhet. Lehet bő olajban kisütni, nyílt lángon sütni (gyakran forgatva egy grillcsipesszel), de forró, olaj nélküli serpenyőben is. Én serpenyőben sütöttem. Ha mindkét fele szép hólyagosra megpirult, kivettem, még melegen összetekertem, így száradt meg keményre. Ha ropogósabban szeretjük, készítsük el előző nap és hagyjuk a konyhaasztalon száradni másnapig.

No Comments

Leave a Reply