Parázsban sültek

Parázsban sültek

Hétvégén gyakran sütünk az udvarban, ha az idő engedi. Nekem nagy kedvencem az egyszerű sült szalonna, hagyma is, de azért leírok pár ötletet, amit érdemes kipróbálni, főleg ha esetleg vendégek is érkeznek. Parázsban, némelyik pedig grillen is süthető.

Fetával töltött gomba:

Nagy méretű gombákat válasszunk ki (én barna csiperkét használtam). Törjük ki belőlük a tönköket és a helyét töltsük meg fetasajt, tetszés szerint zöldfűszerek – metélőhagyma, fokhagyma, rozmaring, kakukkfű vagy bazsalikom – és dijoni mustár keverékével. Csomagoljuk alufóliába és parázsba téve süssük meg. Úgy forgassuk, hogy a sajttal töltött rész mindig felül maradjon.

Parázsban sült camembert:

1 db camembert sajtot vagdossunk be mélyen és a réseket töltsük meg fokhagymával, zöldfűszerekkel. Alaposan csomagoljuk be minimum 2 réteg alufóliába. Parázsban süssük ki, úgy forgassuk, hogy a teteje mindig felül maradjon. Óvatosan kell hozzányúlni, mert teljesen puhára sül, kenhető krém lesz belőle, így könnyen kiszakad, kifolyik. Finom  forrón kenyérre, pirítósra kenve, de lehet zöldséget is mártogatni bele.
Sütőben is elkészíthető. Ehhez érdemes azt a fajta sajtot venni, ami kerek facsomagolásban van. Fa tartóval együtt be lehet csomagolni az alufóliába és a sütőből kivéve abból tálalni.

Sült répa:

Pár szál zsenge répát szedjünk fel a kertből (vagy bébirépát). Csomagoljuk alufóliába egy evőkanálnyi vajjal és parázsban, forgatva süssük ki.

Töltött krumpli, hagyma:

Ökölnyi méretű krumpliknak (vagy hagymáknak) vájjuk ki késsel a belsejét. Töltsünk bele sajtkrémet, virslit vagy zöldségeket. Én hagymás gombakrémet töltöttem bele (felhasználhatók a fetás gombából kimaradt tönkök is apróra vágva). Kívülről tekerjük egy-egy szelet baconbe, majd alufóliába tekerve süssük meg a parázsban, forgatva.

Krumplikockák:

Pár krumplit felkockázunk és olívaolajjal meglocsolva, kakukkfűvel megszórva alufóliába csomagolva sütjük.
Készíthető egyveleg is, a fennmaradó gombatönkök, kivájt krumplik, hagymák belsejét felkockázva, esetleg szalonnakockákat is keverve közé.

Citromos halfilé:

Citromos joghurtban pácolt halfilé szeleteket fokhagymázunk, borsozunk, sózunk,  megszórjuk kaporral és fóliába csomagolva parázsban megsütjük. Készíthetünk mellé tzatzikit (joghurttal), a kettő együtt nagyon jó diétás vacsora.

Egy-egy darabot kivéve a tűzből ellenőrizzük, hogy megsült-e. A töltött krumpli sül a legtovább (1/2-1 óra is kellhet neki), a gomba, répa, camembert, hal fél óra alatt is megvan.

No Comments

Leave a Reply