Pillecukor fondant

Pillecukor fondant

Ez egy könnyen, gyorsan elkészíthető, színezhető fondant. Torta bevonására és tortadekorációk (pl rózsa) készítésére használhatjátok. Vagy oda lehet adni a gyerekeknek gyurmázni…bár erre a célra azért olcsóbb a só-víz gyurma. 😀

Első készítéskor szerintem mindenkinek kicsit elmegy a kedve tőle, annyira ragacsos, de másodszorra már szerezhető annyi tapasztalat, hogy káromkodás nélkül megbirkózik vele bárki. Érdemes a torta készítés előtti este már elkészíteni és hűtőben tárolni.

Hozzávalók (1 nagy torta bevonásához):

30 dkg pillecukor (érdemes fehéret venni és azt színezni)
30 dkg porcukor
2 evőkanál víz
2 evőkanál étkezési keményítő
kevés margarin a kezünk, tálak, eszközök kikenéséhez (hogy ne ragadjon oda)

esetleg:
mandula aroma (hasonló íze lesz tőle, mint a marcipánnak)
ételfesték a színezéshez
gumikesztyű, hogy megvédje a kezünket, mert az ételfesték nagyon be tudja fogni.

Először átszitáljuk a porcukrot és közé szitáljuk a keményítőt is. Ezt a lépést ne lustálkodjátok el, különben úgy jártok, mint én az első fondantomnál…csomós lett, nehéz volt gyúrni. 🙂
Jól kikenünk margarinnal egy mikróban használható tálat és egy villát. A tálba tesszük a pillecukrot 2 evőkanál vízzel és mikróban elkezdjük olvasztani. Mindig csak 30 mp-re tesszük be, aztán kivesszük és a villával jól átkeverjük. Kb 4-5 kör alatt olvad fel teljesen folyékonnyá. Ekkor fokozatosan hozzáadjuk a porcukornak kb 3/4-ét és összekeverjük. A maradék porcukrot a munkafelületre szórjuk vastagon és kiöntjük rá a tál tartalmát. Ezután margarinos kézzel gyúrjuk tovább (vigyázzunk, hogy amíg meleg, addig ne gyúrjuk, mert megégethet), ügyelve, hogy mindig legyen annyi porcukor alatta, hogy ne ragadjon le. Ha kell (túl folyékony), adhatunk még hozzá plusz átszitált porcukrot is.

Munkalapnak érdemes kő/gránitlapot használni, szilikonlapot vagy simán csak a konyhai munkalapot, mert nagyon sima felületen könnyebb dolgozni vele. Addig kell gyúrni, míg olyan állaga nem lesz, mint egy óriási rágóguminak. Rugalmas, nyújtható lesz (lásd a képen), két kézzel széthúzva akár fél-1 méterre is kinyúlik. Gömböt formázva belőle és letéve a munkalapra pár perc alatt kicsit megereszkedik, kilapul, de nem folyik szét, hanem olyan, mint a gyurma. Állásában, vagy hűtőben keményedik.

1 napra tegyük hűtőbe (napokig is eláll). Felhasználás előtt érdemes jóval előbb kivenni a hűtőből, mert így kicsit megpuhul. Ha mégis kemény lenne, akkor pár mp-re (10-15) mikróba is tehetjük. Jó alaposan dolgozzuk át kézzel újra (fontos).  Ha túl kemény, akkor margarinos kézzel gyúrva puhíthatunk rajta, ha puha, akkor fokozatosan további porcukrot gyúrva hozzá keményíthető.  Majd porcukorral vagy keményítővel megszórt munkalapon, margarinnal bekent nyújtófával (műanyag mégjobb) nyújtsuk vékonyra (pár mm), mint a tésztát. Eztán bevonhatjuk vele a tortát, vagy készíthetünk díszítő elemeket. Tortabevonáskor vajas krémet kenjünk alá (vaj+porcukor+vaníliás cukor), a tejszínestől felázhat, megpuhulhat. A fondant darabokat a vajas krémmel vagy vízzel ragaszthatjuk egymáshoz.
Ha poros marad, akkor nedves szivaccsal töröljük át a végén.

Színezés:

Én ételfestékkel színeztem. A már kész fehér fondantba fogpiszkálóval lehet bejuttatni a festéket. Ételfestékbe mártjuk majd megszurkáljuk vele a fondant. Átgyúrjuk (kesztyűs-margarinos kézzel), majd többször újra ismételjük az egészet a kívánt szín eléréséig.
Márványosat is készíthetünk, ha csak durván nyújtjuk bele a festéket.
Színezhető kakaóporral, szörppel is. A kakaós nagyon finom! 🙂
Torta bevonásához használhatunk fehér fondant is, ha nincs kedvünk belekeverni a festéket, majd kívülről ecsettel befesthetjük ételfestékkel.

No Comments

Leave a Reply