Részeges narancsos gesztenyehab réteskosárkákban

Részeges narancsos gesztenyehab réteskosárkákban

Isteni desszert.

Hozzávalók:

narancskrém:
1 tojás sárgája
3 ek liszt pici tejjel elkeverve
1 dl tej
2 narancs leve
1/2 narancs reszelt héja
3 ek cukor (ízlés szerint…lehet több is)

gesztenyehab:
1 db gesztenyemassza
pár ek felvert tejszínhab

rumos mazsola:
1/2 cs mazsola annyi sütőrumba áztatva, ami épp ellepi
3 ek cukor
1 dl meleg víz

rétes kosárkákhoz:
réteslapok
pici olaj

díszítésnek:
reszelt narancshéj vagy szárított, kandírozott narancs
porcukor
esetleg tejszínhab

A narancskrémet és gesztenyehabot elkészítjük előre és hűtőben tároljuk tálalásig (előző nap is elkészítheted).

A narancslevet elkeverjük a tejjel, narancshéjjal és cukorral, majd elkezdjük egy lábasban forralni. Ha forr, félrehúzzuk a tűzről és alaposan elkeverve hozzáadjuk a tojássárgáját és a vízzel elkevert lisztet. Visszatesszük a tűzre és addig forraljuk állandó kevergetés mellett míg besűrűsödik. Ha nem elég sűrű, akkor még egy kicsi vízzel elkevert liszttel lehet sűríteni. (Nem kell túl sűrűre készíteni, mert hűlés után sokkal sűrűbb állaga lesz.)

A gesztenyehabhoz a gesztenyepürét krumplinyomóval összetörjük és elkeverjük a tejszínhabbal.

A rumos mazsolához egy serpenyőben karamellizálni kezdjük a cukrot. Ha szép aranybarna, folyékony, akkor fokozatosan hozzáöntjük a melegvizet és a rumos mazsolát. (Ha hidegen tesszük hozzá, akkor a cukor kikristályosodik!) Addig főzzük, míg sűrű, szirup szerű állagot kap.

A réteskosárkákat frissen érdemes elkészíteni. A réteslapokat vágjuk négyzetekre (kb 10-10 cm). Tegyünk egymásra 3-3 réteslapot olajjal megkenve minden réteget. Muffinsütő formát olajozzunk ki és igazítsuk el bennük a 3 rétegből álló tészta négyzeteket. (A muffinforma hátulját/alját is használhatjuk formának!)

150 fokra előmelegített sütőben mindössze pár percig süssük, míg aranybarna színük lesz.

Tálaláshoz a gesztenyehabot tegyük a kosárkákba és így a tányérra. Locsoljuk körbe narancsszósszal, szórjuk meg rumos, karamellizált mazsolával és porcukorral.

No Comments

Leave a Reply