Rugós babahinta DIY

Megtetszettek a rugós hinták, így csináltam egyet a picinek. Rettentően élvezi, forog, ugrál, szalad benne. Még járni nem tudó babának érdemes elkészíteni, jól leköti őket.

Egy ilyen hinta 10-15.000 ft készen. Otthon barkácsolva ennek a töredékéből kijön. 🙂 Ha valaki nem tud varrni, annak ajánlok egy másik megoldást, amit láttam. Nem használt farmer felső részéről a szárakat levágva is elkészíthető a hinta beülős része. Viszont nem tudom ez mennyire lehet kényelmes bélés nélkül… és biztonságos.

Hozzávalók:

– maradék anyag (valami erősebb, pl. pamutvászon. Rendelni is lehet, itt egész jó áron vannak. Én 2 db jó állapotú pamut törlőkendőt használtam fel.)
– hintarugó (10- 15 kg teherbírású rugót célszerű venni. Én innen, Vateráról rendeltem.)
– pár méter vékonyabb kötél
– vékonyabb bélés anyag (pl. flíz, steppelt bélés. Méteráru boltokban általában szokott lenni. Én egy régi vékony takaró bélését hasznosítottam újra.)
– heveder szalag (rövidáru boltból) – kb 2 db 120 cm-es (váll fölé) és 1 db 70 cm-es darabra (öv) van szükség.
– műanyag csat a hevderhez (rövidáru boltból)
– felerősítéshez tetszés szerint fém karika, hintahorog, gyűrűscsavar, karabiner (pl. Praktikerből)
– 1 db keményfa léc (kb 60cm hosszú és 3×3 cm alapú)
– varrógép, cérna, gombostűk

Tipp:
– Varrásráhagyásokkal dolgozzunk! 1-1,5 cm-rel érdemes nagyobbra szabni az anyagot az esetleges pontatlanságok miatt.
– A hinta ülőkéjének méretét érdemes a baba méreteihez szerkeszteni. A legfontosabb, hogy a beülős rész a baba hónaljáig érjen! Ha csak a csípőjéig ér, mint egy kis bugyi, akkor átfordulhat és fejre eshet!!! Körülbelüli méretek (ami nekünk megfelelő volt) az ábrán láthatók. Az övet érdemes úgy elkészíteni, hogy lehessen lazábbra és szorosabbra csatolni.

Elkészítés (a lépések az ábrán láthatók sorra):

1.) Kivágunk az 1. ábrán látható bugyi (trapéz) alakból 4 db-ot. 2 a külső résznek, 2 a bélésnek. Az “ülepüknél” összevarrjuk őket külön-külön, hogy egy dupla trapézt kapjunk. Tipp: ha elég nagy az anyagunk, akkor rögtön egybe is kivághatjuk a dupla trapéz alapokat (rajzolt ábrán a szürke terület), így nem kell az ülepüknél varrni.
2.) A külsőnek és a belsőnek szánt dupla trapéz lapokat egymásra fektetjük (színük legyen belül összefordítva, visszájuk kívül), majd felülre ráfektetjük az előre kivágott bélésanyagot is (ebből elég az ábrán látható kisebb mennyiség is, mert felül úgyis az öv lesz. De vághatjuk pontosan akkorára is, mint a dupla trapéz mérete). Az egészet összetűzzük és körben egymáshoz varrjuk.
3.) Egy kb 10 cm-es szakaszt kihagyunk, ezen a lyukon fogjuk majd kifordítani az anyagot.
4.) Kifordítjuk és a lyukat bevarrjuk. (belülre hajtjuk az anyagszéleget és levarrjuk.)
5.) Erősítésként, hogy ne mozduljon el a bélés, keresztbe néhány helyen levarrhatjuk.
6.) Kivágunk egy-egy lekerekített szélű csíkot az övnek is, majd az előzőhöz hasonlóan összevarrjuk. (Egymásra fektetjük a külsőt, belsőt és bélést, lyukat hagyva levarrjuk körbe. Kifordítjuk és bevarrjuk a lyukat is.)
7.) Ráfűzzük a csatot a hevederre a képen látható módon. Baloldalon csak átfűzzük a csaton a heveder végét és visszafűzzük a bújtatóba…
8.) …Jobboldalon viszont sűrű cikkcakk öltéssel le is varrjuk a hevedervéget.
9.) Az így elkészült csatos hevedert a bélelt övhöz varrjuk a képen látható módon. Azaz a heveder hosszanti 2 szélét levarrjuk. De nem az öv teljes hosszában!!! A jobboldalon csak egy sűrű cikkcakkal erősítjük oda!
10.) Ezen az ábrán látható, hogy miért nem varrtuk rá teljes hosszában a hevedert az övre….mert egy szakaszon mozognia kell a bújtatónak, ha szorosabbra vagy lazábbra állítjuk majd az övet.
11.) A vállrészhez szánt heveder darabokat is felvarrjuk.  (a beülő külsejére, mert az öv majd úgyis takarni fogja) Érdemes |X| alakban vagy több cikkcakk öltéssel odaerősíteni.
12.) Végül a beülő (bugyi) elejére felvarrjuk az övet is (alul és felül egy sávban). Hátul lehet majd összecsatolni.
+1.) Felülre, a fa lécre lehet varrni egy kis ejtőernyőt, ami tépőzárral feltehető-levehető. 🙂

Az utolsó képen látható, hogyan célszerű összeszerelni a hintát. Szerencsés, ha a rugón úgy van átfűzve a kötél, hogy a rugó 2 vége között folytatódik (lazára hagyva, hogy engedje nyúlni a rugót), mert így ha el is törne a rugó, akkor a kötél megtartja a hintát és elkerülhető a nagyobb baleset. A kötél végeit gyufával meg lehet kicsit olvasztani, hogy ne bomoljon ki.

 

2 hozzászólás

  • Kàlecz Éva on 2016-03-03

    Köszönöm hintàt…meg csinàltam a legkissebb unokàmnak…!!!! Szupi lett!!!!!

    • Gyöngy on 2016-03-06

      Örülök Éva! 🙂 Biztosan sokáig fogja használni. Az én kisfiam is imádta!

Leave a Reply