Sajtos rúd (ropi)

Hozzávalók (4 tepsi):

50 dkg liszt
10 dkg reszelt sajt
25 dkg zsír (vagy 1 kockamargarin)
3 csapott tk só
1-2 tk ecet
2 tk sütőpor
3 tojás sárgája
3 dl tejföl

tetejére:
1  tojás fehérje
15 dkg reszelt sajt
köménymag
esetleg lenmag, szezámmag, mák, bors, chili stb…

A lisztet a reszelt sajttal, sóval, puha margarinnal elmorzsoljuk. A tojás sárgáját villával elkeverjük az ecettel és tejföllel, majd a liszthez öntjük és összegyúrjuk. (ha nem állna össze egy kis vizet lehet hozzá tenni) Hagyhatjuk pihenni a tésztát 1 órát, de akár 1 éjjelre a hűtőbe is tehetjük.
Lisztezett gyúródeszkán kb fél centi vastagra nyújtjuk. Megkenjük a tetejét tojásfehérjével és megszórjuk sajttal és köménymaggal. Ezután felvágjuk (derelyevágóval is lehet) hosszú, kb 2 cm széles csíkokra és 200 fokos sütőben, sütőpapírral bélelt tepsiben 18 perc alatt megsütjük. 15 perc után érdemes már ránézni, mert akkor kezd pirulni a teteje.

No Comments

Leave a Reply