Sapka kis úriembereknek DIY

Sapka kis úriembereknek DIY

Ennek a sapkának az elkészítése már igényel némi ügyességet és jártasságot a varrás terén. Elkészíthető egyszerűbben, a rugalmasságot adó gumi nélkül. Picit több munkával viszont szerintem érdemes gumit belevarrni, mert az engedi kicsit nyúlni, így sokkal tovább jó a sapka.
A mérete kb 46-os (5-8 hó), de a guminak köszönhetően egy kicsit kisebb és nagyobb körméretű buksira is használható. A 46-os méretnél az ábrán jelölt zöld vonal kb 23 cm. Ebből kiindulva könnyen nagyíthatod vagy kicsinyítheted arányosan az egész szabásmintát. Körülbelül akkora méretű sapkát kapsz, ami a zöld vonal kétszerese. Persze alakíthatsz a többi részen is, még varráskor is vághatsz le / varrhatsz be többet pl. a siltből, ha vékonyabbat szeretnél. És elkészítheted felnőtt méretben, Apának is! 🙂
Ezen az ábrán most a varrásráhagyások is rajta vannak (max 1 cm).

Hozzávalók:

– anyag a bélésnek és külsőnek
– tű, cérna
– vastagabb filc lap (vagy felvasalható közbélés) a siltnek, ha szeretnénk, hogy tartása legyen
– esetleg pár centi vékony bugyigumi és ferdepánt

Elkészítése:

1. Kiszabjuk a kivasalt anyagokat. Az oldalát és tetejét érdemes félbehajtva felrajzolni az anyagra, így biztosan szimmetrikus lesz. Ha olyan az anyag mintázata, akkor a minta irányára is figyelni kell. Minden elemből kettőt vágunk ki. Egyet a külső és egyet a bélés anyagból. A silthez pedig vágunk egyet a filcből is.

2. A silthez egymásra tesszük sorra a filc bélést, a felső résznek szánt anyagot és az alsó résznek szánt anyagot. Utóbbi kettőt egymásnak színnel összefordítva. A hosszabb íven (ábrán 1-essel jelölt vonal mentén) levarrjuk. Kifordítjuk, majd picivel a széle mellett egy dísztűzéssel is átvarrjuk (ugyanúgy az 1-essel jelölt vonal mentén).

3. Megvarrjuk a sapka külső részét.
Ehhez először félbehajtjuk a sapka tetejének szánt anyagot és összevarrjuk az ábrán 2-essel jelölt vonal mentén. Újra széthajtjuk. Eztán gombostűkkel körbe-körbe feltűzzük rá az oldalsó elemet (szaggatott vonalat a szaggatott vonalhoz: 3-assal jelölt vonalak) és összevarrjuk. Ez a varrás bonyolultabb része, mert itt ívben kell varrni, mindig igazgatva egymáshoz a 2 anyagot.
Tipp: érdemes a középpontokat (K) egymásra fektetni, összeilleszteni és innen kezdve balra, majd ha az megvan, akkor jobbra haladva összevarrni a két anyagot. Így ha kicsit el is csúszna valamelyik, vagy a végén felesleg keletkezik (a tarkó részen), akkor simán levágható.

4. Ugyanígy megvarrjuk a bélést is.

5. A bélést beletesszük a külső részbe, körbe gombostűkkel egymáshoz rögzítjük, majd levarrjuk körbe-körbe. (Ha gumit szeretnénk bele varrni, akkor most varrjuk bele a tarkó részre egy kis szakaszon a kifeszített gumit.) Az első részhez odatűzzük a siltet és ezt is felvarrjuk (4-essel jelölt vonal mentén).

6. A varrást ferdepánttal takarjuk. Ezt először a belső felén felvarrjuk, majd áthajtjuk a külsejére és ott is felvarrjuk. (Ferdepánt helyett egy szélesebb gumicsíkot is lehet simán felvarrni.) A legegyszerűbb megoldás, ha csak vékonyan visszahajtva leszegjük körbe.

7. A végén esetleg a sapka elejét kézzel, pár öltéssel oda lehet varrni a silthez. Így sosem púposodik fel viselés közben, hanem szépen lesimul előre.

 

Készíthetsz hozzá passzoló nyálkendőt is.

4 hozzászólás

 • Olgi on 2015-08-17

  Szervusz! Talán a formátuma miatt, nem tudom – a sapi szabásmintáját sehogy sem tudom nagyítani, így nem látom pontosan és persze kinyomtatni sem tudom. Tudnál benne segíteni, mit tudnék csinálni? KÖszönöm!!!!

  • Gyöngy on 2015-08-17

   Szia Olgi!
   Köszi, hogy szóltál! Úgy tűnik a blog automatikusan lekicsinyíti a képeket, amit feltöltök. 🙁 Utána nézek és megpróbálom beállítani.
   Addig előkerestem neked a nagyméretű rajzot és feltettem ide:
   http://gyongy.i-design.hu/wp-content/gallery/sapka/sapka_nagy.jpg
   Ha nem vagy gyakorlott varró, akkor először a sapka külsőt varrd meg vmi maradék anyagból és nézd meg, hogy megfelelő lesz-e a méret a pici fejére. És csak utána a véglegesből…én elég sokat szenvedtem vele mire pontosan passzolt. Sajnos nincs minden mérethez rajzom, csak ez az egy.

   • Névtelen on 2015-08-17

    Szia!
    Köszi szépen, azóta sikerült úgy lementenem a rajzot, hogy rá tudok zoomolni.A feliratok ugyan haloványak, de kikövetkeztethetőek. 🙂
    A próbadarab hasznos ötlet, biztosan ellövök néhányat. 🙂

    • Gyöngy on 2015-08-28

     Hajrá, ügyesen! 😉

Leave a Reply