Só-liszt gyurma

Só-liszt gyurma

Kipróbáltuk a főzött só-liszt gyurmát. A neten rengeteg receptet találtok, érdemes kipróbálni őket. Nekem az alábbi, saját recept vált be.

Készíthető natúr verzióban vagy ételfestékkel színezve is. De természetes dolgokkal is meg lehet színezni, pl. paradicsompüré, kakaópor, kávé. Arra azért érdemes odafigyelni, hogy ha meg is nyalja, kóstolja a baba (nálunk általában 100%, hogy ez megtörténik 😛 ), ne egyen belőle (sokat), mert rettentő sós.

Hozzávalók:

3/4 csésze liszt + kb további 1/2-1 csészényi
1/2 csésze finom szemcsés só
2 ek olaj
1 csésze víz
tetszőleges ételfesték

Egy lábasba beleöntöm a vizet, olajat és pár csepp ételfestékkel megszínezem. Felteszem kis lángon főni és mikor már langyos, hozzáöntök 3/4 csésze lisztet és a sót. Folyamatos kevergetés mellett pár percig főzöm. Egy nagyon ragacsos massza lesz az eredmény.

Hagyom kézmelegre hűlni. Egy gyúródeszkára vagy szilikonos lapra egy kupacba lisztet terítek el (kb fél- 1 csészényi) és a közepére borítom a főzött gyurmát. Addig gyúrom még hozzá a lisztet, míg megfelelő, nem ragacsos, gyurma állagú lesz. Ha nagyon ragad a kezünkhöz, akkor pár csepp étolajat belegyúrva javítható az állaga.

Tipp: főzés nélkül is elkészíthető. Ekkor csak összegyúrjuk a hozzávalókat annyi liszttel, amennyit felvesz és már mehet is a gyurmázás. Ebben a verzióban az a jó, hogy már a gyúrásból is kiveheti a részét a pici. 🙂 (A főzött nagyon meleg még összegyúráskor.)

A belőle készült figurákat fűtőtestre vagy száraz helyre téve pár nap alatt kiszáríthatjuk.
Érdemes mindig friss gyurmát készíteni, mert bár eláll, de könnyen kiszárad, berepedezik a felszíne és kicsapódik a só. Ha mégis eltennénk másnapra, akkor kenjük meg a felületét pici olajjal, tegyük zacskóba és szorosan kössük be.

 

No Comments

Leave a Reply