Spenótos tortilla

Finom vacsi. Nagy hasznát venni, mikor mindenki valami mást enne. 🙂 Ebbe mindenki kedve szerint tehet feltéteket, ezáltal készíthető diétás verzió is.

Bevallom a tortilla az egyetlen tészta, amivel eddig mindig befürödtem. Sütés után túl kemény lett, töredezett, emiatt nem lehetett feltekerni. Vagy mindenféle egészséges lisztekkel kísérleteztem, aminek az lett a vége, hogy olyan ragacsos lett a tészta, hogy nem lehetett szépen nyújtani (nem hogy vékonyra…sehogy! :D). Annyit azért tanultam belőle, hogy a teljes kiőrlésű liszt nem igazán erre való. Ez a recept viszont – kikísérleteztem és – teljesen bevált!

Hozzávalók (8 kicsi – palacsinta méretű, vagy 6 nagy tortillához):

15 dkg búza finomliszt
10 dkg kukoricaliszt (vagy ez is búza)
1 csapott tk sütőpor
1 csapott tk só
20 dkg spenótpüré
1/2-1 dl langyos víz
3 ek olívaolaj
+ kb 10dkg búzaliszt a nyújtáshoz

A liszteket, sütőport, sót egy tálban jól elkeverjük. Hozzáöntjük a spenótot, olívaolajat és gyúrni kezdjük. Annyi vizet öntünk hozzá, amennyit még felvesz a tészta. (kb fél- egy deci, attól függően, hogy a kiolvasztott spenótpüré mennyire volt vizes). Puha, rugalmasan nyújtható tésztát kell kapnunk. (Ha úgy érzed, hogy túl puha, nem akar összeállni, akkor nyugodtan gyúrj még bele lisztet, míg jól formázható tésztát kapsz.)

A tésztát 6 egyforma gombócra osztjuk és kicsit pihentetjük (15 perc). A gombócokat először kézzel ellapítjuk, amennyire csak tudjuk, majd nyújtófával vékony, pár mm-es lapokká nyújtjuk. A ‘mesterek’ szerint nyolcadfordulatokkal, forgatva kell nyújtani, hogy szép kerek legyen. 🙂 Fontos, hogy sok liszt legyen a deszkán és a tésztán is, különben könnyen leragad, kiszakad.

A kész lapokat forró, nagy teflonos serpenyőben vagy vaslapon, olaj nélkül kisütjük. Amíg az egyik sül, nyújthatjuk a másikat. A tésztát érdemes a nyújtófára tekerni és úgy vinni a serpenyőhöz, hogy ne szakadjon ki a kezünkben. Sütés közben gyakran kell forgatni, ettől lesz szép hólyagos, foltos mindkét oldala. 2 tortilla sütése közt egy szalvétával mindig töröljük ki a serpenyőből az odaégett lisztet. Hamar megsülnek. Kb 5 perc.

Ha megsültek szedjük tányérra és egy másik tányérral takarjuk le őket tálalásig. Így nem száradnak ki, töredeznek töltéskor, sőt a párától szép puhák lesznek.

Feltétek kedvünk szerint lehetnek:

darálthús, bab, kukorica, hagyma, chili, salsa, más zöldségek
csirkemell, olívabogyó, feta sajt, zöldségek, tzatziki
sajt, felvágott, zöldségek – reggelire
hal vagy rák, pár csepp lime lé, friss koriander vagy menta, chili

Megkenhetjük pl:

tzatzikivel
fokhagymás, oreganós joghurttal
fokhagymás fetakrémmel
paradicsomszósszal
majonézzel
sajtkrémmel

Egy nagy tortilla lap 160 kcal. A kisebb, palacsinta méretű kb 120 kcal.
200 kcal-ba belefér egy kisebb tortilla, 1 ek fokhagymás joghurttal megkenve, csirkesonkával (vagy 3 ek sült csirkemell kockával), zöldségekkel (sajt nélkül).

No Comments

Leave a Reply