Strandos lángos

Igazi ropogós, friss lángos, amilyet a strandon kapni. 🙂 Tej- és tojásmentes változatban is elkészíthető.
Hozzávalók:

tésztához:
1/2 kg liszt
2/3 élesztő (kb 3g) vagy 1 tasak porélesztő
3dl tej (vagy langyos víz)
csipet cukor
1 tk só
3 nagy ek tejföl (elhagyható)
1 tk ecet
3 ek olaj

fokhagymaszószhoz:
3-4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
2 ek fokhagymakrém (elhagyható)
csipet só
kevés víz (amennyi kb ellepi)

A lisztbe morzsoljuk az élesztőt. Beletesszük a cukrot, sót, tejfölt, olajat is és elkeverjük. Hozzáöntjük az ecetes vizet és puha tésztává gyúrjuk. Meleg helyen hagyjuk kb 1 órát kelni, míg duplájára nő. Amíg kel, érdemes a tetejét és a tálat is vékonyan lekenni olajjal. Így nem szárad ki és nem ragad oda. A tálat egy tiszta konyharuhával letakarjuk és így hagyjuk állni.

Ha megkelt, olajjal vékonyan lekent felületre (pl. szilikonos sütőlap, nagy tepsi) kis cipókra osztjuk. Ezeket is hagyjuk kelni, majd olajos kézzel lapos, vékony lángos formára húzogatjuk őket. Forró olajban pár perc alatt mindkét felület aranybarnára sütjük.

Frissen a legfinomabb, mert akkor jó ropogós. Fokhagymával, tejföllel, sajttal, kapros túróval, juhtúróval, ropogós sült hagymával, sült bacon kockákkal, lilahagymával, friss zöldfokhagymával vagy újhagymával, kéksajttal is érdemes megkóstolni. 🙂

No Comments

Leave a Reply