Szezámmagos májgombócok mustáros borsmártással

Szezámmagos májgombócok mustáros borsmártással

Egy újabb étel, amit egy 1 év körüli baba is szívesen és könnyen elfogyaszt.

Hozzávalók:

Gombócokhoz (kb 30 db diónyihoz):
1/2 kg csirkemáj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 tojás
kb 1 csésze (2 dl) zsemlemorzsa (annyi, hogy formázhatóvá összeálljon)
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint só, bors esetleg rozmaring, petrezselyem
/lehet bele keverni tetszés szerint darált bacont vagy gombát is, de ha a baba is kap belőle, akkor célszerűbb ezeket illetve a borsot elhagyni/
panírozáshoz: liszt, tojás és szezámmaggal kevert zsemlemorzsa
sütéshez: olaj

Fitt verzió:

1/2 kg csirkemáj
1 fej vöröshagyma apróra vágva
1 tojás (elhagyható, de ekkor kevesebb zabpehely is összefogja)
kb 1 csésze (2 dl) darált zabpehely (annyi, hogy formázhatóvá összeálljon)
4 gerezd fokhagyma fokhagymanyomón áttörve
ízlés szerint só, bors esetleg rozmaring, petrezselyem
/lehet bele keverni tetszés szerint gombát is/
panírozáshoz: tojás és szezámmaggal kevert darált zabpehely vagy korpa
sütéshez: kókuszzsír

Mustáros borsmártáshoz:

1/3 teavaj
1 nagy ek durvára tört színes bors
1 ek dijoni mustár (sima is lehet)
2 nagy ek liszt
késhegynyi pirospaprika
1 csésze (2dl) tej vagy főzőtejszín
1 csésze hús alaplé (leveskockából is készülhet)
ízlés szerint só

A gombócokhoz forró vízben pár perc alatt megfőzöm a májat, majd átpasszírozom vagy ledarálom. Hozzáadom a többi hozzávalót. Legutoljára a zsemlemorzsát (vagy zabpelyhet). Ezt fokozatosan adagolom és annyit teszek bele, hogy formázható masszát kapjak. Diónyi golyókat gyúrok belőle, majd lisztbe, tojásba és a szezámmaggal elkevert zsemlemorzsába forgatom őket. Forró olajban, serpenyőben aranybarnára sütöm.

A mustármártáshoz felteszem forrni a hús alaplevet a borssal. Ha forr, belekeverem a tejet, mustárt, pirospaprikát. Kevés vízzel csomómentesre kikeverek 2 evőkanálnyi lisztet, majd állandó kevergetés mellett a mártáshoz öntöm. Kevergetem és forralom, amíg besűrűsödik. (Ha nem elég sűrű, akkor lehet még egy kis vízzel elkevert lisztet önteni hozzá.)

No Comments

Leave a Reply